Tizenhat együttes részvételével kedden elrajtol a honi férfi vízilabda élvonalának 2016/17-es bajnoki idénye.

Szolnok, 2016. május 28. A Szolnok játékosai magasba emelik a bajnoki serleget a férfi vízilabda országos bajnokság döntõjének ötödik mérkõzéseként vívott és 10-8-ra megnyert Szolnoki Dózsa-Közgép - ZF-Eger találkozó végén a szolnoki Vízilabda Arénában 2016. május 28-án. MTI Fotó: Bugány János
Szolnok, 2016. május 28.
A Szolnok játékosai magasba emelik a bajnoki serleget a férfi vízilabda országos bajnokság döntõjének ötödik mérkõzéseként vívott és 10-8-ra megnyert Szolnoki Dózsa-Közgép – ZF-Eger találkozó végén a szolnoki Vízilabda Arénában 2016. május 28-án.
MTI Fotó: Bugány János

A szezonnak a címvédő Szolnok újfent az első számú esélyesként vághat neki, de három csapat is megnehezítheti a dolgát. Mindenekelőtt a legutóbbi ezüstérmes Eger számít még favoritnak, de a bronzérmes OSC és az erre az idényre remekül erősítő, az elmúlt szezonban negyedik FTC is okkal formál igényt a dobogóra.

Ahogyan az előző szezonban, most is két, egyformán nyolcas csoportban zajlanak az alapszakasz küzdelmei, amelyeket körmérkőzéses rendszerben, oda-vissza alapon vívnak a csapatok.

A kiírás szerint december 10-én játsszák az idei utolsó fordulót, majd január 14-én folytatódnak a csatározások. Az alapetap február 4-án zárul, s február 22-től következik a középszakasz. Itt már a két csoport 1-4. helyezettjei játszanak majd egymással, míg az alsóházban az 5-8. pozícióban végzettek kapnak helyet. Mindkét nyolcasban körmeccses szisztémában két-két mérkőzést vívnak a gárdák, majd – a felsőházban április 15-től – jön a rájátszás, melynek végén a bajnoki finálé az egyik fél három sikeréig tart majd.

Az ob I első három helyezettje vehet részt a 2017/2018-as Bajnokok Ligájában, míg a 4. az Eurokupában, a második számú kontinentális sorozatban való szereplésre jogosult. Ha a Magyar Kupa idei győztese a bajnokságban az első négyben végez, ebben az esetben az 5. helyezett csapat is indulhat az Eurokupában.

A bajnokság 16. helyezettje kiesik az élvonalból, míg a 15. helyen végzett csapat két győzelemig tartó osztályozót játszik az ob I/B-s bajnokság második helyezettjével.
Az első fordulóból hat mérkőzés jut keddre, kettőt pedig szerdán játszanak.

Az E.ON férfi ob I nyitókörének programja:
kedd:
A csoport:
ContiTech-Szeged-Diapolo – Metalcom-Szentes 17.00
Szolnoki Dózsa-Közgép – KSI SE 18.00
A-Híd OSC Újbuda – PVSK-Mecsek Fűszért, Nyéki Imre Uszoda, 19.30
B csoport:
RacioNet-Honvéd – PannErgy-Miskolci VLC, Kőér utca 18.00
FTC-PQS Waterpolo – UVSE, Népliget 19.00
BVSC-Zugló – Kaposvári VK, Szőnyi út 20.30
szerda:
A csoport:
VasasPlaket – Debreceni VSE, Komjádi Béla Sportuszoda 19.30
B csoport:
ZF-Eger – EBP-Tatabánya 19.00