Az angol Noel Coward színjátéka már több, mint hetven esztendős és mert egy kísértet (Kertész Marcella) a sztárja, hát ilyen megfontolásból még egy kicsikét fiatalka. Maga a szerző titulálta valószínűtlen bohózatnak, éppen ezért, mert hogy tudniillik egy kísértet (később kettő…) játssza a főszerepet, aki valójában nem látható, csak a nézők, meg a bonyodalmak okozója szeme előtt jelenik meg, füle hallatára tesz vitriolos megjegyzéseket: ő a híres író (Barabás Botond). Második házasságának unalmas nyugalmát zavarja meg, hogy előbukkan hét éve halott első felesége, aki meg akarja őt szerezni – újra. Lássuk be, hogy nem könnyű eset ez…Sőt.

A képen: Gombos Judit, Anna Jankovics, Botond Barabás és Nikolett Molnár
A képen: Gombos Judit, Anna Jankovics, Botond Barabás és Nikolett Molnár

A férjnek persze senki sem hisz, valójában már-már őrültnek tekintik, kivált második felesége. Coward ügyesen játszik azzal, hogy amikor a szellem, a második feleség (Molnár Nikolett) és az első ara szelleme van a színen, akkor a férj a szellemmel társalog ugyan, de az élő feleségnek szólóként is fölfogható szövegeket mond, amiből azután óriási félreértések, sértődés fakad.

Jöjjön tehát a médium (Gombos Judit), akinek dolga elűzni a hívatlan kísértetet és ehhez mindenféle mágiát megpróbál bevetni…Félreértés, bonyodalom, vitriolos (újrafordított) szöveg, bohózathoz illő jelenetek két felvonáson át. Van min kacagni. És talán még annyi, hogy bár a volt férjét jön magával vinni a kísértet, mégis az új feleség lesz ebben a társa…

Nemrég az angolok is fölújították a darabot (Magyarországon 1971-ben mutatta be a Víg). Ott ismét nagy siker. Itthon soha nem bukott meg, ahol bemutatták, ott sikert aratott. Az az igazság, hogy ez a veszély Szolnokon is fönnáll. Hogy tudniillik siker lesz. Nincs benne semmi titok, nem kell körmöt rágni, mélyenszántó gondolatokon kínlódni, csak figyelni mindazt, ami a színpadon történik és hagyni, hogy az elzsongítsa a nézőt. Ha így lesz, senki nem bánja meg.

Noel Coward: Vidám kísértet – valószínűtlen bohózat

Rendezte: Kiss József

Szolnoki Szigligeti Színház

Bemutató: 2016. október 7.