Nem igaz, hogy Jászkiséren a Jobbik támogatottja volt korábban a polgármester, aki egyszerűen csak Ferinek hívatta magát. Illetve: ez igaz. Viszont nem igaz, hogy  könnyen egyenruhának nézhető fekete göncbe öltözött legények járták a várost az akkori választáskor. Nem igaz, hogy a P. Feri nagykorú azért lett a győztes, mert kicsit megijedt a város a bakancsosoktól. Nem igaz az sem, hogy végül később mindenkinek elege lett a független Feri polgármesterből, még tán az őt háttérből támogató pártnak is. Az viszont igaz, hogy leváltották a Ferit és nemrég vadonatúj testület kezdte meg munkáját, amibe valahogy még befért a Feri, aki persze vissza akarta kapni a polgármesteri “jogart”, de nem sikerült. Az is igaz, hogy Vona Gábor kétszer is járt a városban, akiről meg tudjuk, hogy pártelnök és tette azért, mert most aztán nyíltan odaálltak egy polgármester jelölt mellé. Nem minden a pártelnöki támogatás, akkor sem, ha Jobbik. Jelöltjük ugyanis éppen fele annyi voksot kapott, mint a győztes fideszes. Van ilyen. Talán ha a két, Vonás gyűlésen többen lettek volna ötvennél. Talán, ha kampányoltak volna rendesen.  De nem. Abból egy szó sem igaz, hogy csak ennyien volnának összesen. Nem. Az sem igaz, hogy csak ennyien volnának oda Vonáért.

Ahogy nem igaz, hogy nem kampányoltak kvóta-ügyben. Nem igaz, hogy egy óriás plakátjuk nem volt a (magukat) népnemzetieknek (kikiáltók), amin díszelgett volna a párt azonosítója. Mondjuk nem volt kicsi sem. Vagy annyira kicsi volt az a sok-sok plakát, hogy azt csak a népnemzeti szívű szemmel lehetett látni…? Igaztalan állítás, hogy nem hordtak szét mozgósító szórólapokat, nem adtak föl hirdetéseket. Jogosulatlan kijelenteni, hogy Vona pártelnök ugyan kimondta volt a szájával, hogy nemmel kell szavazni, de őszintén szólva ennél több nem történt. Hazugság az, hogy a háttérben a népszavazás ellen dolgoztak volna! Csak nem volt idejük találkozni az emberekkel, nem volt idejük szórólapot nyomtatni, széthordani. Ennyi az egész, ez az igazság. Miután nem volt idejük, így csak teljes lelkükkel mondtak nemet a kötelező betelepítésre. Nagyon szép ez, én mondom, egy ilyen népnemzeti lelkűleg érzett nem. Nagyon-nagyon szép.

Ellenben titkosan kampányoltak a stratégiailag nagyon fontos Csataszögön. Választókerületi elnökük, bizonyos Szotyori-Lázár Zoltán (korábban Lázár Zoltán) még titkos filmet is készített a faluban, amiben azt tudakolta, hogy “ki ossza a fát?” (Így, ezzel a gondos ragozással, tessék megnézni a titkos videót az említett úr pofakönyv profilján, ott hallható többször is ez a nyelvművészet.) Mert az egyik polgármester jelölt tűzifát osztott rászorulóknak. Osztott már korábban is. Ahogy ruhát is. Volt miből, hiszen hat gyereket nevelt föl, jócskán maradt utánuk kinőtt holmi. Az viszont nem igaz, hogy ez az emlegetett választókerületi elnök le akarta volna járatni a később fölényesen győztes jelöltet. Dehogy. Szotyori-Lázár (korábban Lázár) szíve csupa keresztényi szeretet, ilyet nem tenne. Aki ezt állítja, az hazudik. A falu pontosan tudta, a hat indulóból melyik a jobbikos, noha ezt ki nem mondták volna a pártosok. Miért nem nevezték meg? Miért mondták függetlennek? Csak nem tartottak a nyilvános leégéstől? Na, ezt még föltételezni is hazugság, kérem! Abban a társaságban csak bátorság, nyíltság, őszinteség van, a tisztesség tejszínhabjával nyakon öntve.

Hanem aztán úgy két nappal a polgármester választás előtt valahogy érdekes szórólap került szinte minden postaládába. A cigánysorra nem jutott és nem a postaládák hiánya miatt nem. A szövegben ugyanis az olvasható, hogy a Fidesz lepaktált a saját jelöltjével és megígérték neki, hogy a falu üres házaiba majdan cigányokat költöztetnek és ettől aztán tessék félni! Értelmezve: a jelölő párt lepaktált a jelöltjével? Dejszen’ köztük egyetértés van, kölcsönös vállalása egymásnak! A francnak paktálnának! Pláne le! Aztán meg cigányokkal riogatni cigányokat ugye nem sok értelme lett volna. Nem igaz, hogy ezt a szórólapot a Jobbik terjesztette volna, noha megvan az éjszakai postás autójának rendszáma, fényképe, könnyen kideríthető, ki ő és merre van megbízója. Tudjuk, egy faluban sok mindent beszélnek. Meg másutt is.

A tiszta szavú,  korábban a népszavazást a szájával támogató Vona pártelnök hétfőn azt mondta az országgyűlésben, hogy  sokan azért nem mentek el szavazni, mert nem értettek egyet Orbán Viktor politikai hatalomgyakorlásával. Vagyis a Fidesz a népszavazással csak politikai sikert akart elérni. Ilyen egyszerű egyik dolgot a másikkal összekötni. Amúgy továbbra sem igaz az, hogy a Jobbik ne támogatta volna a kvótareferendumot. Mint a sicc, úgy támogatta. Ez tisztán látszik.

Meg kell azonban értenünk végre, hogy ezeké a titkosan támogató, igazmondó, megbízható népnemzetieké a jövő. Nekik viszont azt kéne megérteniük, hogy ehhez a jelent vo(l)na hasznos megnyerniük. Legalább néha. De nem nagyon megy. Sőt.

hz

SHARE