Megfelelő nyelven kell megszólítani a mai fiatalokat, kicsalogatva őket az apolitikusság “elefántcsonttornyából” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Fidelitas alapításának huszadik évfordulóját ünneplő budapesti rendezvényen szombat este.

fidel1

Rogán Antal a résztvevőkhöz szólva azt mondta, ez az ő küldetésük.

A miniszterelnök üzenetét tolmácsolva kiemelte: “öregeket a tanácsba, fiatalokat a csatába” kell küldeni.

Szintén Orbán Viktort idézve közölte: nincsenek elveszett generációk, csak “csendesebbek” és “hangosabbak”. Az útkeresés, az elveszettség érzése természetes, de minden generációnak van küldetése – nyomatékosította a miniszter.

Szavai szerint azon az ösvényen kell tartani az országot, amelyen 2010-ben elindult.

Rogán Antal úgy fogalmazott, “egy pillanatra sem” szabad elhinni, hogy lehet olyan baloldali kormány, amely jó.

A migrációs válságról szólva a tárcavezető azt mondta, az csak előhangja egy sokkal nagyobb krízisnek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szintén azt emelte ki, hogy a Fidelitas tagjai “tolmácsok”, akik segítenek közvetíteni a kormány és a fiatalok között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rövid videoüzenetében a Fidelitashoz kötődő kellemes élményeit, egyebek mellett a nyári táborokat idézte fel.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a rendezvényre küldött, más által felolvasott üzenetében azt kívánta, hogy folyamatosan növekedjen a Fidelitas, amelyben az egyéni érvényesülésnél fontosabb a közösség ereje.

Az előadók közül többen is érintették a szólásszabadság kérdését, és úgy vélekedtek, ki kell mondani a problémákat.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke arról beszélt: bíznak benne, hogy le fog áldozni a “politikai korrektség” időszaka.

A Fidelitasról szólva azt hangoztatta, hogy a szervezetnek vannak reményei. Gulyás Gergely is megjegyezte, hogy közelíteni kell a fiatalokhoz a polgári politikát.

Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője úgy fogalmazott, irigyli a Fidelitas jelenlegi tagjait, mert komoly kihívás előtt állnak: megküzdhetnek a szabadságért.

Az egyén mindenhatóságát hirdető “liberális politikai korrektség” időszaka lezárul – vélekedett, hozzáfűzve: a meccs azonban még nincs “lefújva”, ezért tenni kell annak érdekében, hogy újra a szabadság érvényesüljön.

Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szavai szerint “a Fidelitas a szabadság sodrásával született”.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke úgy értékelt, az 1998-2002 közötti kormányzás visszaadta Magyarország jövőbe vetett hitét, 2010 után pedig “újra elkezdődött valami”. Nyomatékosította: ki kell mondani, mi az igazság és mi a hazugság.

Az ünnepségen több külföldi politikus felszólalt. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter videoüzenetet küldött, voltak azonban olyanok is, akik személyesen fejezték ki a Fidelitas iránti szimpátiájukat.