Nyílt egy nagyon érdekes kiállítás a szolnoki Damjanich Múzeumban. Érdekes, mert a tajvani teáról, a teakészítés szigetországi módjairól szól, még pedig tárlatvezetéssel. Érdekes, mert nem túl gyakori, hogy egy csendes-óceáni ország fővárosának, Taipeinek múzeuma Szolnokra hozna egy szép anyagot, az meg még külön érdekes, hogy tulajdonképpen kulináris kiállításról van szó.

A három kortynyi teáscsészék

Taivan magát Kínai Köztársaságnak nevezi, sorsa eddig elég viharosan alakult és a kétszáz kilométerre lévő nagy szomszéd, a Kínai Népköztársaság nem hajlandó önálló államként elismerni. Ahogyan a világ legtöbb országa sem. Velük a kapcsolat nem hivatalos. De azért van…mert Taivan a négy tigris egyike, modern fejlődése elképesztően nagy méretű. A nem éppen felhőtlen viszony ellenére Kínában legalább ötvenezer tajvani cég van bejegyezve és működik zavartalanul, kereskedik az egykori anyaországgal…Az, ott, ilyen világ.

Ez a régi teáskanna fából készült és gyönyörű

Területe valamivel nagyobb, mint Magyarország harmada, népessége úgy huszonnégy millió körül van és noha Kínából menekültek az elmúlt évtizedekben a szigetekre, mégis az ott élők hetven százaléka tajvaninak és nem kínainak tartja magát. Hát így.

Ez pedig egy mai és ugyancsak gyönyörű

Mit látunk a kiállításon? Mesésen szép tárgyakat, amik a szinte rituális teakészítéshez kellenek. Mit tudunk meg a teáról? Hogy iszonyúan sokféle van színben és ízben. A legfinomabb – állítják – a tajvani magashegyi tea. Azt is megtudjuk, hogy a kicsiny teáscsészéket különösen jó minőségű forró ivóvízzel melegítik föl. (Nagyjából három kortynyi fér beléjük…) Ezt a vizet a teatöltés előtt persze kiöntik. Aztán van maga a teakészítő edény, hagyományosan cserépből. Azt is föl kell erősen melegíteni, majd alaposan megtölteni (dugig), még szárazon, teával. És ezt állni hagyni szükséges egy kis időt. Aztán jöhet rá a kiváló minőségű forró víz, és már azonnal töltik is kicsi csészébe. Ízesítés? Cukor? Citrom? Brrr…Szó sem lehet róla.

Nos hát, akit érdekel a tajvani tea története, a készítés megannyi fogása, az keresse föl a szolnoki Damjanich Múzeumot és nézzen szét alaposan. Áprilisig van rá mód.