Továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) a folyón érkező zajló jég levonulásának biztosítása érdekében. A jégtorlasz lassan halad lefelé a folyón, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon.

A drónnal készült felvételen egy horgászkunyhó, amelyet a tiszai jégzajlás sodort el, Tiszafürednél. MTI Fotó: Ruzsa István

Bara Sándor, a Tivizig védelemvezetője az MTI-vel kedden azt közölte, a Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég hétfő délelőtt Tiszacsege alatt összetorlódott, majd éjjel megindult, és fokozatosan halad Tiszafüred felé.

Tiszapalkonyánál kedd reggel 8 órakor 562 centiméteres apadó vízállást mértek: a Tisza bal partján a Tiszatarján-Rakamaz árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) tájékoztatása szerint a Tiszán lassan levonuló mintegy három kilométeres jégtorlasz kedd hajnalban Tiszadorogma térségébe érkezett, a torlasz ismét megállt és ennek hatására a torlasz alatti folyószakaszokon kisebb apadás tapasztalható. A jégtorlasz lassan halad a Közép-Tisza térsége felé, ezért a Kötivizig hétfőn harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon.
Szintén harmadfokú jégvédekezési készültség lépett életbe a kiskörei vízlépcsőnél és a Tisza érintett szakaszán – olvasható a közleményben.

Az emelkedő vízszintek miatt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Kisköre alatt a Doba-kanyari, valamint a Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon.

A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű másodfokú árvízvédelmi készültség helyszíne az épülő M4-es autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület is – közölte az igazgatóság.

A felső szakaszokon a Tisza már folyamatosan apad, minden vízmércén készültségi szint alatti vízállásokat mutat, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) hétfő este valamennyi védelmi szakaszon megszüntette az árvízvédelmi és jégvédekezési készültséget – tájékoztatta Bodnár Gáspár védelemvezető az MTI-t.

Közleménye szerint megszűnt a védelmi készültség a Szamoson, a Túron, a Krasznán és a Lónyay-főcsatorna torkolati szakaszán is. Szakaszosan megnyitották a Lónyay-torkolati árvízvédelmi műtárgy zsilipkapuit is.

A Fetivizig működési területén megkezdték a víz által az árterekre kirakott kommunális szilárd hulladék, uszadék összegyűjtését, illetve a jég okozta károk felmérését – közölte az igazgatóság.

SHARE