A KÖTIVIZIG továbbra is felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz következtében a folyón nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani, ezért a még vízben lévő eszközök mederből történő eltávolítását, illetve biztonságos rögzítését tegyék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

Drónnal készült felvételen jégzajlás a Tiszán a kiskörei vízlépcsőnél 2017. február 16-án. A feltorlódott jégtömeg áthaladt a vízlépcsőn, elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt. MTI Fotó: Ruzsa István

A ma reggel a torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú 100 %-os jégzaljással vonuló jégtömeg elérte a Kiskörei Vízlépcsőt, a kiskörei vasúti híd alatti szakaszon már megjelent a zajló jég. A jégtömeg biztonságos átvezetése érdekében a Kiskörei Vízlépcsőnél a KÖTIVIZIG megkezdte a duzzasztás megszüntetését. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.

A Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón. Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen, felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra, az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.

A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az Igazgatóság tegnap 12 órától a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig III. fokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra – a Tisza jobb parton Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig – a jég észlelése és nyomon követése érdekében III. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el. A jégvédekezés időszakára a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját lezárták a közforgalom elől, kizárólag szolgálati célú járművek közlekedése engedélyezett.

SHARE