A Hetényi Géza Kórházban, a MÁV Kórházban, valamint a Vízpart körúti és A Kán Károly úti idősek otthonában köszöntötték az ápolókat vasárnap. A Magyar Ápolók Napján az erkölcsi és anyagi megbecsülésről és a hazai ápolóhiányról is szó esett.

Bodnár Mária 1985 óta, 32 éve dolgozik ápolóként. Ma már a pszichiátria főnővére.

-Nem tudom máshol elképzelni magam, hiszen az ápolás egy olyan hivatástudatot jelent, hogy az embereknek segítsünk, hiszen azok kiszolgáltatottak és ebben látom a szakmánknak a szépségét-mondta.

Ezt a munkát ismerték el a pénteki országos ünnepségen és vasárnap a szolnoki intézményekben a Magyar Ápolók Napja alkalmából. Az ünnep Kossuth Zsuzsannához köthető. Hazánkban 1849 áprilisában Kossuth Lajos húgát, Kossuth Zsuzsannát nevezték ki a tábori kórházak főápolónőjévé. Szervező munkájának eredményeként három hónap alatt hetvenkét tábori kórházat létesített . Hat évvel később ugyanezt a munkát végezte az angol Florence Nightingale és egy nemzet hálája volt osztályrésze, míg Kossuth Zsuzsanna tettei csaknem feledésbe merültek. A Magyar Országgyűlés, ezért, a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezését követően 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját a Magyar Ápolók Napjának nyilvánította. Ez alkalommal köszöntötték tortával és virággal a szolnoki intézményekben dolgozókat.

-Akik tovább viszik az ő munkáját, azok az ápolók, akik a nap 24 órájában az ő megtiszteltetésükre és az ő megbecsülésükre lett 2014-ben ez a nap a Magyar Ápolók napja- mondta Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő.

Szalay Ferenc hangsúlyozta, hogy a gyógyulás és az orvosi gyógyító munka is elképzelhetetlen az ápolók nélkül.

-Ez a munka pedig néha lélekölőnek tűnik, néha nagyon nehéz, hiszen reggeltől estig 24 órán át kell tenni, de biztos vagyok benne, hogy az az eredmény, amikor valaki fölgyógyul, fölkel az ágyból és megköszöni, hogy segítettek, az egy felemelő dolog. Úgyhogy köszönjük nekik, hogy vigyáznak ránk és segítik a gyógyulásunkat”- mondta a polgármester.

A Hetényi Géza megyei kórházban közel 1100 ápoló dolgozik és 30-an hiányoznak a rendszerből. A MÁV Kórházban 110 dolgozó 2 műszakban 24 órában gondozza a betegeket. Itt is van felvétel.

Bukorné Szőke Ildikó a MÁV Kórház ápolási igazgatója elmondta: -”Nyugdíjba vonul kolléganőinket nem tudjuk sajnos pótolni , ugyanis ez a képzési rendszer nem termeli ki magából az utánpótlást. Egyre több a régi pályaelhagyó, akik próbálnak visszatérni a szakmába, a rendszerbe az ágy mellé. Próbáljuk visszafogadni őket, tanítgatjuk őket, de sajnos 15-20 évet agyon nehéz bepótolni. „

Érettségi után 3 év alatt szerezhető meg a képesítés, de évente alig több mint 10 fő végez szakképzett ápolóként.