Cél az álláskeresők számának csökkentése. A szolnoki foglalkoztatási paktum, mely öt évre majd 1.3 milliárd forintos támogatást nyert el 2020. júniusáig irányozza elő a munkanélküliek képzését, és elhelyezkedését. A projekten belül ezt 868 főnek kell biztosítani – tudósít a Szolnok TV.

Az együttműködéshez csatlakozó felekkel együtt tartották meg a program nyitórendezvényét. A 32 partner között van kis, közép és nagyvállalat, érdekképviseleti szervek, kamarák, szociális és civil szervezetek, szakképző intézmények. Az összefogás célja Szolnok foglalkoztatási helyzetének megismerése, a munkanélküliség okainak feltárása, majd ezen problémák megoldása, foglalkoztatást segítő programok megvalósítása, továbbá a gazdasági, humánerőforrási fejlesztései elképzelések összehangolása.

“Elsődleges cél a megyében lévő álláskeresők, munkanélküliek foglalkoztathatóságának a nyílt munkaerőpiacra való visszavezetésének a helyzete mindenképpen javuljon és fontos üzenete, hogy itt a munkáltatói igények alapján kell mindent megszervezni.” – mondta Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott.

Szolnokon 2.885 regisztrált álláskereső van, ez 7%-os csökkenést jelent. Cél ezt tovább csökkenteni. Jelenleg azonban nem a munkahelyek száma kevés, hanem a szakképzett munkaerőből van hiány. Éppen ezért vesznek részt a programban szakképző intézmények. A vállalkozások igényeit kell felmérni – mondta Szalay Ferenc. A polgármester a kétkezi munka fontosságát és becsületét hangsúlyozta, hozzátette: fontos, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon, a munkaerőpiac igényeit kell kielégíteni. A város és a térség gazdasága az utóbbi időben jelentősen erősödött, az adottságokat figyelembe véve mindez óriási eredmény – jelentette ki Szolnok polgármestere.

“Nem kunszt Győrben, Kecskeméten, Debrecenben itt-ott-amott nagynak lenni autópályával, repülőtérrel, osztrák közelséggel, itt bent, Magyarország közepén, Kelet-Magyarország szélén Budapest közelséggel autópálya nélkül itt kunszt megmutatni, hogy miként lehet előremenni.” – mondta Szala Ferenc polgármester.

A formálódó együttműködés hosszútávra szóló megállapodást készít elő, a projekt 2020. június 30-ig tart. A program támogatása majd 1.3 milliárd forint, melyből 868 álláskeresőt részére kell biztosítani a képzési ,elhelyezkedési támogatást.