Gitár, dob, szintetizátor, keverőpult. Ez csak néhány eszköz és hangszer abból a százból amelyet a Hangszer a kézben programsorozat keretében vehetnek kézbe 6-12 évfolyamos diákok. A Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Hangszeresek Országos Szövetségének 60 millió forintból 7 nagyvárosban megvalósuló programja Szolnokon startolt, kiemelt célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a könnyűzene és a hangszerek iránt.

Az elektromos zongora mellett dobokat, gitárokat és hangkeverő-pultokat is kipróbáltak ma a gyerekek a Hangszert a kézbe országos rendezvénysorozat hangszersimogatójában Szolnokon. Rigling Martina hét éve zongorázik, de a többi hangszer és az interaktív előadások még neki is nyújtottak újdonságot.

„Ausztráliából a ditcheridu-t, vagy különböző indiai hangszereket, három bambusznádból készült hangszert és több fúvós hangszert is láthattunk.” – mondta Rigling Martina

Az országjáró rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy felkeltse az érdeklődést a könnyűzenei tanulás iránt. A helyszínenként öt napig tartó programban a gyerekek szakemberek segítségével kézbe vehetnek és kipróbálhatnak több mint 100 hangszert és hangtechnikai berendezést a 400 négyzetméteres kiállítótérben

„Minden gyermeknek lehetősége van arra, hogy ahogy mondják: a könnyűzenét azt nem tanítják, hanem tanulják, tehát kezükbe foghatják a hangszert -ez a HANOSZ-nak az érdeme-,és hátha azzal mennek majd haza, hogy apa-anya, kérlek vegyél nekem egy gitárt.” – emelte ki Doncsev András, az Nemzeti Kulturális Alap alelnöke

A Szolnokon március 4-ig tartó rendezvényen az általános- és közép iskolák tanulói rendhagyó énekórákon és könnyűzenei előadásokon is részt vesznek, ahol megismerik például a hangszerek fejlődésének történetét is.

A „Hangszert a kézbe” rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás programja, illetve a Hangszeresek Országos Szövetsége közösen valósítja meg 60 millió forintból. A Cseh Tamás program három év alatt több milliárd forinttal támogatta a hazai könnyűzenei kultúrát.

„A Cseh Tamás program az elmúlt 3 évben több mint 2 milliárd forintot oszthatott szét a magyar könnyűzene megsegítésére és valószínű, hogy ehhez a 2 milliárd forinthoz a pályázók -vannak köztük sok-sok szolnoki pályázó is-, hozzá rakták a saját jegybevételüket, a saját forrásukat, az egyéb támogatást. Mi úgy számolunk, hoyg 7-8 milliárd forinttal tudtuk segíteni a magyar könnyűzenét.” – mutatott rá Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője

NSZ megyében és Szolnokon számos tehetségpont dolgozik azon, hogy a tehetségeket felkarolják és segítsék a kiteljesedésben legyen szó sportról, zenéről, vagy más tudományágról – hangsúlyozta dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott.

Dr. Kállai Mária úgy fogalmazott: „A tehetséggondozás központi kérdés napjainkban. A tehetség, mint erőforrás úgy gondolom, hogy gyerekeket, felnőtteket az egész életútjukon végig kell, hogy kísérjen.”

A tavaszi rendezvénysorozat február 28-tól június közepéig tart. Szolnok mellett hat városba a többi között Kecskemétre, Pécsre és Budapestre jutnak el a hangszerek és az interaktív tanórák.