Sokan meglepődtek, hogy néhány napja már rendőrlámpa szabályozza a forgalmat az Ady Endre útról a Pólya Tibor útra kanyarodó sáv esetében. Az intézkedéstől egyrészt a kereszteződés áteresztőképességének javulását várják a szakemberek, másfelől cél, hogy egyre többen válasszák az Ispán körút – Szántó körút útvonalat.

Múlt hét péntek óta szabályozza rendőrlámpa a kanyarodó sáv forgalmát. Az általunk véletlenszerűen megkérdezett autósok mindegyike hasonló véleményt fogalmazott meg: a dugók és a balesetbeszély csökkentése érdekében hasznosnak látják a lépést. Mint megtudtuk, részben ez is volt az önkormányzat célja, még biztonságosabbá tenni a nagyforgalmú kereszteződést.

– „A csomópont ennek az ágának a lámpásításával biztonságosabb a forgalom, mert a gyalogosoknak is a zöld irány meg van adva és a zöldön biztonságosan tudnak átmenni, a többi irány pedig, a Tabánnak a forgalma, bár nem jelentős, de egy-két gépkocsi balra nagy ívben kifordul, ezt valóban csak az látja, aki itt eltölt egy pár percet, hogy milyen irányból jöhetnek még forgalmak.” – mondta Veréb Sándor városüzemeltetési osztályvezető.

Az új szabályozást követően egyrészt a Tabánból könnyebb balra nagy ívben kikanyarodni, másrészt azt is sikerült elérni, hogy az Ispán körút felől zöld lámpánál érkezők – a kanyarodósáv forgalmának megállításával – akadálytalanul tudnak haladni a Pólya Tibor út felé.

– „Nem az Ady Endre útnak a forgalmát akarjuk preferálni, hanem az Ispán körútnak és a Pólya Tibor útnak a forgalmát. Ezért kerül sor, ami jelenleg van folyamatban, a Várkonyi térnek az átépítésére is, a Szántó körútnak a 4 sávon való közlekedésére is. Tehát azt szeretnénk, hogy ennek az útnak az átbocsátóképessége növekedjen és ezért volt ezért szükség.” – hangsúlyozta a szakember.

A kanyarodósáv rendőrlámpás szabályozásának bevezetése előtt a rendőrség javaslatát is figyelembe vették. Az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a közlekedést és a forgalom gyorsítása, az áteresztőképesség növelése, vagy éppen a közlekedésbiztonság javítása érdekében, ha szükséges, a jövőben is beavatkoznak majd.