Kodály Zoltánra emlékeztek a diákok a Verseghy Ferenc Könyvtárban. A 2017-es emlékév részeként útjára indult országos vetélkedő keretében a gyerekek a zeneszerzős életét és munkásságát is megismerhették számol be a Szolnok TV.

Kodály Zoltán zongora darabjával illusztrálta a zeneszerzőről tartott előadást Eckhardt Gábor zongoraművész. A Kodály Emlékévhez kapcsolódó országos programsorozat keretében és MATEHETSZ pályázatnak köszönhetően a szolnoki gyerekek Kodály Zoltán életét és művészetét rendhagyó „zenei beavató” előadáson ismerhették meg.

A mai gyerek nem énekel, passzívan fogadja be a zenét. A fülén van folyamatosan a fejhallgató, de valójában nem tudja, hogy mit hallgat, ezért ezt a koncepciót újra kell gondolni. Amit Kodály elképzelt fantasztikus ötlet volt. Hiszen zeneileg egy egész nemzetet tudott kinevelni. – Mondta Eckhardt Gábor zongoraművész.

Az előadás után csapatok a Szolnoki Szimfonikus Zenekar „Nemzeti kincsek” című koncertjén a zeneszerző Galántai táncok és Marosszéki táncok című műveit is meghallgathatták.

2017 Kodály év. Érd városa országos vetélkedőt szervezett a megyei jogú városok csapatainak Kodály Zoltánról és műveiről. Így Szolnok is, mint megyei jogú város felkínálta a lehetőséget a város iskoláinak, hogy ki szeretne részt venni benne. Számos iskola csapata készül.- Mondta Péli Ildikó projektmenedzser.

A rendezvényen általános- és középiskolások is részt vettek. A Kodály Emlékév részeként Szolnokon több koncerttel és kórusversennyel is készülnek az érdeklődőknek.

Szolnok TV