Igen, tudom, ez a bácsi a polgármester – mondta kicsit méltatlankodó hangon a kérdésre felelve az apró kislány. És persze arra is megvolt a válasza, hogy miért ő fogadja a vendégeket a szolnoki városháza díszterme előtt. Hát mert ő a házigazda és akkor ez így szokás – vágta rá szinte nyomban a kis copfos, aztán sietett a többiek után.

Egy pillanatra sem voltak meglepődve, megszeppenve, ha netán kérdezett tőlük a városról, a várról, az első polgármesterről vagy a szolnoki csatáról mesélve Szalay Ferenc. Tudták, hogy az osztrákokkal harcoltak a magyar honvédek, s hogy lengyelek is segítették őket, tudtak Damjanich-ról, de azt már nehezebben fogadták el, hogy bár a szolnoki csatát és azután még jó néhányat nyertek Görgey és Bem seregei, de végül elbukott a szabadságharc.

Láthatóan élvezték a rövid előadást, közbe-közbe kérdeztek és volt, aki szinte minden kérdésre megfelelt volna, ha csak egyedül van…

-Tudom, hogy most nehéz nektek, mert óvodátok most átalakítás miatt nem fogadhat titeket, de higgyétek el, hogy egy év múlva rá sem fogtok ismerni, olyan szép és otthonos lesz – ígérte a város első embere.

SHARE