Szakértő: csak pénzzel egy birodalom sem tudta megváltani határai biztonságát hosszú távon

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint “billeg” az Európai Unió és Törökország között tavaly, az illegális migráció feltartóztatásáról kötött megállapodás, amellyel az EU erős zsarolási potenciált adott a törökök kezébe, és ezzel jelenleg Recep Tayyip Erdogan török elnök “hatványozottan” él.

Az M1 aktuális csatornán vasárnap Horváth József véleményét arról kérték, hogy a német kormány szerint sikeres és működik az EU-Törökország menekültügyi megállapodás. A szakértő úgy fogalmazott: inkább német-török megállapodásról kell beszélni, azért is, mert Angela Merkel német kancellár “triumfált” vele. Szavai szerint Németország pénzt ad, és Törökország “elvégzi azt a munkát”, amelyet az EU nem tud, vagy nem akar.

Horváth József kitért arra is, hogy Európa-Afrika migrációs csúcsot tartanak Rómában, amelyen az olasz kormány egyebek mellett a líbiai egységkormánnyal próbál megegyezni a migrációs helyzet kezeléséről; a szakértő azt mondta, Líbiában először békét kellene teremteni, aztán egy “valós kormánnyal” megkezdeni az egyeztetéseket, mert szerinte a magát egységkormánynak nevező vezetés nem uralja Líbia “döntő részét”, és az országban még mindig két vagy három kormány van.

Úgy vélte, a líbiaiak is zsarolási potenciált kapnak, mert Olaszország “több százmillió eurót ajánl” azért, hogy a parti őrség ott “fogja meg” a bevándorolni szándékozókat. Szerinte elképzelhető, hogy az érintett országok idővel “emelik a tétet”, és Líbiában is csaknem olyan összeget szeretnének majd, mint a törökök, amire utóbbiak azzal válaszolnak, hogy még többet kérnek az uniótól. Horváth József úgy fogalmazott: “csak pénzzel egy birodalom sem tudta megváltani határai biztonságát hosszú távon”.