A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik.

Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A rendezvényeken klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Gyakran diákok, vagy éppen a ma is élő szerzők tolmácsolják a költeményeket.

“Veszem a szót, földobom a levegőbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.” – József Attila

Szolnokon a TISZApART Moziban április 11-én délután versfelolvasással indul a költészet napi program, amelyen saját vagy ismert költők, írók alkotásaival lehet részt venni.

Ezt követően Danyi Zsuzsanna és Nagy Katalin Matild a mesék és homokanimáció világába kalauzolja a közönséget. Dian Róbert gitárműsora után Jenei Gyula, az Eső című irodalmi lap főszerkesztője saját verseiből olvas majd fel. Zelei Gábor, a szolnoki Szigligeti Színház színművésze megzenésített verseket fog előadni az érdeklődőknek. Az égi vándor dala című, szintén megzenésített verseket tartalmazó összeállításban közreműködik Holló Eszter és Holló János. A nap végén Milosits Dániel, a szolnoki program szervezője és Nagy Éva Bernadett, Kívülbelül címmel saját verseiket mutatják be zenei háttérrel.

SHARE