Újra beköszöntött a hűvös, hideg idő és ilyen várható egész héten. Április 15-én hivatalosan véget ért a fűtési szezon, de már a távfűtéses lakásokban élők már a dátum előtt jelezték, igénylik a pótfűtést.

Gőzerővel dolgozik ez a kazán az Alfa-Nova-nál. Az ilyenkor várt időjárási viszonyok mellett viszont nem lenne ez így. De a héten újra beköszöntött a hűvös, hideg idő a gépek pedig nem álltak le, melegen tartják a távfűtéses lakások és közintézmények radiátorait. A cégnél egyébként – ahogy közelednek a fűtési szezon végéhez – már figyelik az hőmérsékleti előrejelzéseket, látták az erőteljes lehűlést.

“Emiatt a múlthéten a lakóépület üzemeltető közös képviselők részére küldtünk egy értesítőt, hogy nem állítjuk le a fűtést a 15-i nappal, sőt a mai napon ezt meg is erősítettük, hogy folytatódik a pótfűtés, mert a következő napban egy erőteljes lehűlés várható, 5 fok körüli középhőmérsékleti értékkel, ami elég hűvösnek mondható.” – mondta Horváth István az Alfa-Nova ügyvezető igazgatója.

A közintézmények mellett 8.800 távfűtéses lakásba jut el innen a meleg. Csupán egy lakóközössé nem igényelte a pótfűtést. Szemmel látható, hogy miért dönthettek így. Szigetelt tömbről van szó, ahol – ennek köszönhetően – vélhetően már nem érzik hűvösnek az időt. Ráadásul több lakó is klímát szereltetett fel, amivel nem csak hűteni, hanem fűteni is lehet. Igény szerint persze visszakapcsolható a fűtés. A pótfűtés elindítását egyébként az önkormányzat távhőrendelete szabályozza.

“Amennyiben három napon keresztül 12 fok alatt van vagy egy napon keresztül 10 fok alatt van a napi középhőmérséklet, akkor kell a szolgáltatónak biztosítani illetve vannak műszaki feltételek, hogy egy körzetben legalább a fogyasztóink 30-40 százaléka igényelje.” – mondta Horváth István.

Az Alfa-Nova végez előzetes felmérést is a lakóközösségeknél. Ez alapján tudni, hogy a lakók fele már korábban megrendelte a pótfűtés lehetőségét. A cégnél egyébként továbbra is figyelik a napi hőmérséklet alakulását és nézik az előrejelzéseket is. Most péntekig biztos tart a távfűtés, de azt addig hosszabbítják meg, amíg szükség van rá.

SHARE