Igencsak belerúgott a határon túli magyarokba a Jobbik szolnoki elnöke, dr. Szotyori-Lázár Zoltán. A Magyar Idők című napilap a címlapján hozta a megdöbbentő kinyilatkoztatást.

A minap a régi Jobbik szívügyének tekinthető erdélyi magyarságba sikerült belerúgnia Vona Gábor keresztfiának, a Jobbik szolnoki elnökének és önkormányzati képviselőjének, dr. Szotyori-Lázár Zoltánnak. A folyton csak kritizáló, a szolnoki közéletben amolyan porcelánbolti kiselefántként romboló Szotyori párttársa, Szávay István parlamenti képviselő facebook-oldalán bocsátkozott érdekes okfejtésbe, miután Borbély Zsolt, a párt korábbi nemzetpolitikai kabinetvezetője egyszerűen lehazaárulózta Vona Gábort, aki Szotyori szemében szent és sérthetetlen.

Szotyori a következőképpen érvel:

„…az erdélyi magyarság nagyobb része – az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan – megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt… Kezdem azt hinni – bármennyire is keserű kimondani – hogy nem érdemelték meg. Köreikben ugyanis még a magyarországinál is nagyobb mértékű az elhülyülésre hajlamosság.”

Persze Szotyorit is kritizálják a hozzászólók a szavaiért, többek között egy határon túli magyar is. A szolnoki politikus még erre is rátesz egy lapáttal viszontválaszában:

„Semmi okom szégyellni magam az igazság kimondásáért. Maguk odaát nem szent tehenek, akiket nem lehet kritizálni, hanem sajnos egy elbutulásra fokozottan hajlamos massza.”

Szotyori egyébként különleges figurája a Jobbiknak. A párthoz kötődő hírforrásaink szerint egyre fontosabb embere Vonának, rendszeresen tart továbbképzéseket. Az eredetileg Lázár Zoltánnak anyakönyvezett szolnoki Jobbik-elnök saját állítása szerint erdélyi származása (na meg hasonló nevű, ugyancsak ügyvédként praktizáló balliberális rokona) miatt vette fel a Szotyori előnevet, igaz, sokan már akkor is csak műmagyarkodásnak tartották az egészet. Hogy mennyire nem alaptalan ez a gondolatmenet, arra itt egy újabb adalék: a 2014-es önkormányzati választási kampányban mindenképpen fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Fidesz erdélyi származású képviselőjelöltje, Rehó János „… pár éve még magyar állampolgársággal sem rendelkezett…” Szóval már akkor is csípte a szemét az erdélyi magyar, mekkora bosszúság lehetett neki, hogy ez a pár éve még nem magyar állampolgár simán legyőzte az ő jelöltjét a választáson.

Szotyori egyébként előszeretettel tetszeleg a nagy magyar képében, a Székely Szabadság Napján, vagy a trianoni megemlékezéseken még magyar testvéreiként tekint az erdélyiekre. Minapi színvallása erről a hazug képről rántotta le a leplet, igen csúnyán! De ne csodálkozzunk, hiszen keresztapja, a Jobbik országos vezére, Vona Gábor annyira azért nem tartotta fontosnak azt a kettős állampolgárságot sem, hiszen „elfelejtett” bemenni 2010-ben a szavazásra. Lassan azt kell hinnünk, az sem volt véletlen…

Vona Gábor és a Jobbik cukisodása érdekes fordulatot vett az utóbbi hónapokban. Mióta a hataloméhes dúsgazdag nagyvállalkozó, Simicska Lajos lett az egyik fő támaszuk, azóta nem csupán az oligarcha lapjaiban, televíziójában és rádiójában gyakori vendégek, még a korábban utált Soros György engedélyek nélküli egyeteméért is kiállnak, közösen a szocikkal. Az egyre balabbra tolódó egykori radikális párt törzsszavazói döbbenten figyelik szeretett politikusaik színeváltozását, s egyre többen adnak hangot döbbenetüknek nyilvánosan is.

SHARE