A közel fél évszázadon átívelő munka legjavából kaptunk ízelítőt szombat este a Bercsényi Sportcsarnokban a Jászság Népi Együttes gálaműsorán, amit az utánpótlásbázis alapját képező 15 éves Viganó Alapfokú Művészeti Iskola produkciója tett teljessé.

Negyvenöt évvel ezelőtt, a táncház mozgalom hajnalán a magyar népi kultúra iránt elkötelezett lelkes fiatalok indították útjára a műhelyt, amelyet ma Jászság Népi Együttes néven ország-, sőt nem túlzás mondani világszerte ismernek, elismernek, s amely név említése jászberényiként valamennyiünk szívét büszkeséggel tölti meg.

A közel háromszáz táncos huszonnégy produkcióban mutatta meg tehetségét, miközben három zenekar, a Dűvő, a Zagyva Banda és a Jártató húzta a talpalávalót. A jászságis táncosokból alapított BaHorKa énekegyüttes is színpadra lépett. Változatos koreográfiákat láttunk a Jászság Népi Együttes jelenlegi és egykori táncosaitól, a Jászberényi Hagyományőrző Együttestől, valamint a Viganó AMI csoportjai is bemutatták tudásuk legjavát. Megtekinthettük a közelmúltban a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon koreográfusi első helyezést elért Metamorfózis produkciót, mely modernségével különleges színfoltot vitt a műsorba. Láthattuk azt a kiemelkedő alkotást is, amely szintén Szolnokon jelentett második helyezést az együttesnek. Ismét tapsolhattunk a Páván nyertes koreográfiáknak és az egykori Ki mit tud? nyertesek segítségével visszautaztunk a múltba. Az utánpótlás csoportok bemutatóival bizonyságot nyertünk arról, hogy táncos hagyományaink a legjobb kezekben vannak, és bízhatunk abban, hogy néhány év elteltével az ő előadásukban is olyan nagyszerű produkciók kerülnek színpadra, mint amiket a JNE jelenlegi táncosai mutattak nekünk.

Kicsik és nagyok táncoltak szívből és fáradhatatlanul a közel öt órás műsor alatt, és valószínű nem csak a viseletek nedvesedtek át a tánc és a csarnok hevében, de szülőként, nagyszülőként vagy csupán büszke jászberényi nézőként a szemek sem maradtak szárazon a finálé tapsviharában, ahol valamennyi táncos együtt zengte a Boldog születésnapot kezdetű népi éneket.

Forrás: BerényCafé.hu
Fotó: BerényCafé.hu