Volt, aki az élmény hatására menyasszonya vállán zokogott, a hölgyek inkább fel-felsikkantanak egy-egy ismerős, korábban a háztartásukban használt, régi emlékeket idéző tárgy kapcsán – de egy biztos: innen senki sem távozik csalódottan. Sőt…

A szolnoki vasútállomás utascsarnokában berendezett Vasúti Almárium az országban egyedülálló módon mutatja be a vasutas múlt emlékeit négy tematikus és minden részletre kiterjedően valósághű, eredeti relikviákkal berendezett kiállító helyiségében. A retro és a vasút szerelmesei itt még nagyobb szerelembe esnek, s ha tárlatvezetést kérve nem csak kívülről szemlélődnek, de be is jutnak az almáriumba, valóságos időutazásban lesz részük.

A lenyűgöző gyűjtemény minden darabja Kondor Balázs vasúttörténeti magángyűjtő szorgalmát dicséri, aki 20 éve megszállottan gyűjt minden, a vasúthoz köthető emléket. Dédapja már a múlt század fordulóján a vasút kötelekében dolgozott, s azóta is családjának minden generációja adott egy-egy vasutast. Őt magát Szombathelyről helyezték Szolnokra, jelenleg 38 évesen a MÁV legfiatalabb csomóponti főnökségvezetője, de az volt már 10 évvel ezelőtt is.

A kiállítás négy szakmai területet jelenít meg: a korabeli forgalmi, pénztári irodát, távirodát valamint utasellátó éttermet. A távirda a ’70-80-as évek bútorzatával van berendezve, minden a régi időket idézi: korabeli telefon, munkaruhák, Optima típusú írógép és az első magyar elektromos kávéfőző: az Unipress. A forgalmi iroda az 1950-60-as évek forgalmi irodai életét mutatja be, az itt lévő eszközök  működőképesek a mai napig. Az 1930-as éveket idéző pénztárban egy 1914-es sapka és 1921-es zubbony lóg. Sokak számára a katonás rendben álló kéregjegyek ismerősek lehetnek, hiszen még pár éve is forgalomban voltak.

És igen, lehet még fokozni… Hozzánk időben legközelebb az utasellátók életét, eszközeit bemutató rész áll, amelynek minden zuga, tárgya ismerős lehet. Kondor Balázs közben észrevétlenül elindít egy bakelitet a 70-es évek slágereivel, a hangulat beszippant, magával ragad… Az asztalok a MÁV számára készített Herendivel, Alföldivel, Zsolnaival terítve, a pultnál csatosüvegek, alpakka tálca, korabeli presszógép, szódásüvegek között ugrál a tekintet, mindig új és új dolog készteti a nézelődőt lelkendezésre. Közben halkan bekúszik fülünkbe a zene, a vizuális orgia csúcsán pedig a működő hűtőből Balázs elővesz egy doboznyi utasellátós csokirolót, amitől minden harmincon túli ember szíve hevesebben kezd dobogni. Az érzékek kiütve, már szavunk sincs, csak felülünk az emlékek vonatára és sodródunk vele. Balázs pedig megértően mosolyog, hiszen látott már itt ilyet… Ő maga annyira kötődik a gyűjteményhez, hogy éjszakánként olykor végigjárja a helyiségeket, az íróasztali olvasólámpa halvány fényénél lapozgatja a régi vasúti magazinokat, iratokat…

Kihagyhatatlan, és minden érzékre ható tárlat, egy ízig-vérig a vasutat szerető, a vasútnak élő ember fantasztikus gyűjteménye, akinek tárlatvezetése is számos érdekességgel megtűzdelt izgalmas utazás a vasút elmúlt közel 100 évébe. Kötelező!

(A Vasúti Almárium is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, de az ott található telefonszámon bejelentkezve más alkalommal is lehet alkalmi, kiscsoportos tárlatvezetést kérni a gyűjtőtől.)

SHARE