Fogyatékos embereket és családjukat segítő civil szervezetek kezdeményezéseit támogatja a kormány. A szerdán lezáruló, csaknem 171,5 millió forint keretösszegű pályázatra azok a szervezetek jelentkezhetnek, amelyek az elszigetelődés ellen indítanak helyi, térségi vagy országos programokat – ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: céljuk az, hogy a segítő civil partnerek fejleszteni tudják a beilleszkedést ösztönző, az életminőséget javító szolgáltatásaikat, vagy újakat tudjanak indítani.
Hangsúlyozta, a kormány nem hagyja magukra küzdelmeikben a fogyatékos gyermekeket nevelő vagy hozzátartozókat gondozó családokat, nem hagyja elszigetelődni őket, hanem megad számukra minden segítséget, és ezért támogatja a civilek szolgáltatásait is.
Egy összetartó társadalomban nem szabad megengedni, hogy egy fogyatékos családtag gondozása egyenes út legyen az elszegényedés felé – mondta.
Közölte, a kormány az évente kiírt pályázattal azokat a civil partnereket akarja felkarolni, bátorítani, amelyek régóta működnek a helyi közösségekbe ágyazottan, és amelyek gazdag szakmai tapasztalatot gyűjtöttek össze, ismerik a fogyatékos emberek szükségleteit. Szerinte olyan típusú szolgáltatásokra van szükség, amilyeneket “az országos szolgáltatásrendszer nem tud”.
Az államtitkár a “jó gyakorlatok” között említette a szülősegítő csoportokat, a jogi tanácsadó szolgálatokat, valamint a Salva Vita Alapítvány “Neked munka, nekem álom!” programját, melyben a fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű embereknek segítenek munkát találni.
Vég Katalin, az alapítvány ügyvezető igazgatója, a korábbi pályázat egyik nyertese elmondta, a legfontosabb cél, hogy a fogyatékos emberek ne szigetelődjenek el. Ismertetése szerint programjukban 270 jelentkező próbálhatta ki “álmai állását”, zömében olyan munkahelyeken, ahol korábban még nem dolgozott fogyatékos ember.
Arról beszélt, hogy a program során mind a fogyatékos munkavállalók, mind pedig a munkaadók megtapasztalhatták a valóságot és megismerhették a lehetőségeket. A félelmek eloszlatása ellen a leghatékonyabb módszer a személyes találkozás – mondta.

 

SHARE