A Debrecen-Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai térségbe 35,81 milliárd forint összegű forrás érkezik, ebből harminc fejlesztési programot valósítanak meg, két kivétellel valamennyit hazai forrásból – fejtette ki a Tisza-tó Térségi Fejlesztési tanács elnöke egy poroszlói sajtótájékoztatón csütörtökön.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöki tisztét is betöltő Kovács Sándor úgy fogalmazott: évek óta nagyon sokan és sokan dolgoztak azért a kiemelt státusért, amelyet a kormány augusztus 14-i rendelete valósággá tett. “De nem csak határozat született, kaptunk apanázst is hozzá” – fogalmazott.

A fejlesztési tanács elnöke szerint a kormánydöntést a régió éves turisztikai eredményei alapozták meg: a vendégéjszakák száma például tavaly 8-9 százalékkal nőtt, a teljes kiemelt térségben megközelítette az 1,7 milliót. Ebből Debrecen és Hajdúszoboszló térségé egymillió háromszázezer, míg a Tisza-tavié háromszázezer volt. Az egész térség részesedése az országos mutatókból eléri az öt százalékot. Ennél nagyobb részesedést csak Budapest és a Balaton ért el – közölte az elnök.

A Tisza-tó és azzal földrajzilag szorosan egybefonódó Hortobágy térsége 9,38 milliárd forintot fordít turizmusfejlesztési beruházásra. Ennek részleteiről Farkas Zoltán Tibor, a Tisza-tó TFT alelnöke elmondta, 330 millió forintot már nevesített is a kormány, ennyit fordíthatnak horgászturisztikai fejlesztésre.

Elmondta: világörökségünk, a puszta fejlesztésére hárommilliárd forint fordítható. A fejlesztés része lesz egyebek között a síkvidéki kerékpározás, a tematikus szigetek fejlesztése a Tisza-tónál, a hét települést érintő program a szabadvízi strandok fejlesztése.

A beruházások között szerepel a Tisza-tavi szabad strandok fejlesztése 7 helyszínen, a síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatás fejlesztése 21 települést érintően, tematikus szigetek, vízi sétányok, tanösvények fejlesztése, Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztése, a Karcag Kincse élmény és gasztro park kialakítása, a 28 km-es Hortobágy-Tiszafüred élménykerékpárút megvalósítása, a puszta,mint világörökségi helyszín fejlesztése, valamint a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum attrakciófejlesztése. Emellett további 2,83 milliárd forintot fordíthatunk térségi szintű termék- és szolgáltatásfejlesztésre, melyből 330 milliót a kormányhatározat már a Tisza-tavi horgászturizmus fejlesztésére különít el. A térségben működő turisztikai vállalkozások számára is hatalmas lehetőséget jelenthet a kiemelt térséggé válás, a régióban működő szálláshelyek ugyanis pályázhatnak a 300 milliárd keretösszegű Kisfaludy-program forrásaira.

A bereki, a karcagi és a poroszlói – összességében közel hárommilliárd forintot kitevő – fejlesztésekről ezen települések polgármesterei adtak tájékoztatást.

Kép: Facebook

SHARE