Fresh Magazin 2017. szeptemberi száma

Szolnok Megyei Jogú Város 2 oldalon mutatta be színes, változatos őszi programkínálatát a Fresh Magazin 2017. szeptemberi számában „Utazzunk Szolnokra, mert…” címmel, melyben többek között a RepTár, a Sörárium, a Verseghy Ferenc Könyvtár, a Damjanich János Múzeum, a Szolnoki Sportcentrum és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ rendezvényei is helyet kaptak.

A havonta megjelenő, ingyenes magazin az ország minden MOL töltőállomásán elérhető, így bízunk benne, hogy még nagyobb célközönséghez juthat el a város őszi programkínálata is – írja a szolnok.hu.

Utazzunk Szolnokra, mert…

Kezdjük mindjárt az őszt egy kis nosztalgiázással! Az év minden napján izgalmas hely, a RepTár – ahol jellemzően a repülőgépeké a főszerep – szeptember 2-án átváltozik. A gépmadarak helyett a főszerepet egy gőzvontatású nosztalgia különvonat veszi át, rajta a koronázási ékszerek pontos másolatával. A különleges királyi látogatás apropója, hogy 170 éve, 1847. szeptember 1-jén adták át a Pest–Szolnok közötti vasútvonalat, amellyel a város bekapcsolódott az ország vérkeringésébe. Az eseményre ellátogatók testközelből szemlélhetik meg a vonatot és az ékszereket. A napot vasúttörténeti kiállítás és színes programok teszik teljessé, irány tehát a RepTár! Vonatos kalandozásaink után egy hetet sem kell várnunk, és egészen másfajta élvezeteknek hódolhatunk. Az általában kellemes szeptember eleji időjárás ideális a szabadtéri főzésre, nem véletlen, hogy idén szeptember 7–10. között immár tizenkilencedik alkalommal sereglik a város Interaktív Sörmúzeum sörfőzde és gasztropub is egyben, amelynek szellemiségét a nemes ital kultúrája iránti tisztelet hatja át egész évben. A szolnoki városháza hűvös, hangulatos steampunk stílusban kialakított pincéjében a sörtörténet izgalmas eszközeivel és pillanataival, valamint különleges szolnoki sörökkel is megismerkedhetünk. A hely interaktivitását kipróbálható berendezések, látványfőzde, söröző és gyermekfoglalkoztató kerekítik egésszé. Ha esik az eső, akkor azért, ha pedig még tombol a nyár odakint, akkor azért. Egész évben, bármikor. Szeptember 25-én indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja – ez az eseménysorozat egészen november 12-ig kínál kulturális programokat. Közös örökségünk a múzeum – hirdeti a szolnoki Damjanich
János Múzeum szlogenje, így természetesen a kiállítótér is csatlakozik a nagy sikerű országos kezdeményezéshez, hogy heteken át változatos, színes apraja-nagyja a Tiszaligetbe, a Szolnoki Gulyásfesztiválra. A családok, baráti társaságok és céges csapatok szombati főzőversenye mellett, kulturális programokon és könnyűzenei koncerteken szórakozhatnak a látogatók, miután jóllaktak a remek ételekkel. Idén ráadásul új helyszínnel is bővül a fesztivál területe: bor- és sörutca várja izgalmas étkekkel és nedűkkel a kulináris élvezetekre vágyókat.

És ha már sör… Ki mondta, hogy egy múzeumban csak képeket csodálhatunk messziről? A Sörárium, vagyis a Szolnoki és felejthetetlen programokkal várja a látogatókat. A képzőművészeti, irodalmi és színpadi események mellett szakmai kerekasztal-beszélgetések, családi és közönségprogramok, valamint számos egyéb magas színvonalú esemény várja a kultúra szerelmeseit. A hónap utolsó napja, szeptember 30. újabb gasztronómiai felfedezésre hívja elsősorban a halak iránt érdeklődőket – a város erős hagyományai, a Tisza közelsége természetessé is teszi, hogy a téma évről évre terítékre kerüljön. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Tiszai Hal Napja és Sparhelt Fesztivál a folyó élővilágával, a partján élők hagyományaival és jelenével, a Tisza gazdag halállományából készíthető finomságokkal kívánja megismertetni a helyieket és az idelátogatókat egyaránt. A Tiszai hajósok terén sütvefőzve elkészített ételkülönlegességek mellett a gyermekek halsimogatóban találkozhatnak testközelből a vízi élőlényekkel, és a horgászat rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek.

Októberre és novemberre ajánljuk

A víz az élet forrása – ez a központi témája idén az Országos Könyvtári Napoknak, melyet október 2–8-ig tartanak a Verseghy
Ferenc Könyvtárban. A hét csúcspontja a Könyves Vasárnap, amikor hagyományosan beiratkozási és kölcsönzési akciók mellett családi programok széles választékából válogathatunk. Érdemes már most beírni a család naptárába az október 7–8-ai hétvégét, amikor keresve sem találhatnánk élvezetesebb, pezsgőbb őszi programot, mint a Szezonzáró Sétarepülő Weekend. A Szandai Repülőtér légi élete szervesen hozzátartozik Szolnok mindennapjaihoz, hiszen civilek is előszeretettel látogatnak el az izgalmas helyszínre. A hétvége során ejtőernyős, műrepülő és katonai bemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők, és a város feletti sétarepülésre is lehetőség nyílik, ráadásul különböző típusú repülőgépekkel. Az ég fénylő gépmadarainak testközelből való megismerése felejthetetlen élményt nyújt az egész család számára. November elején pedig készítsük ízlelőbimbóinkat, mert a 6. Szolnoki Országos Csokoládéfesztivál lélekmelengető édes élményeket ígér november 11–12-én az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

 

SHARE