Nem túl messze időben az országgyűlési képviselő választásoktól, azt gondolhatnánk, hogy egy-egy lakossági fórumon, ahol a helyi képviselő a házigazda, az ellenzék beveti nagyágyúit. Beveti, hogy gyakorta emlegetett paneljait bevesse: az sincs jól, ami jól van. Szandaszőlősön nem így történt pénteken este. Még az egyik ellenzéki párt képviselőjelöltje is csupán megjegyzést tett egy közlekedési fonákságra, amúgy elégedett volt azzal, ami a városrészben az utóbbi időben történt. Ahogyan mások is, hiszen nem volt zsúfolt a kultúra szandai házában. Ha nagy volna a baj, akkor minden bizonnyal telt ház lenne – mondta Szalay Ferenc polgármester.

Egy pár hónapos szandaszőlősi “polgár” is ott volt a fórumon, Németországból települtek haza (A háttérben Rezák László, Tokaji Gyula, Szalay Ferenc és Fejér Andor)

A hatos és a hetes körzet közel esik egymáshoz, némely gondjuk így közös is, ezért Tokaji Gyula és Rezák László képviselő együtt volt jelen a beszámolón, ahol jobbára a családi házas övezet nem megoldhatatlan gondjairól is szó volt. Több kerékpártároló készült, nyolcezer négyzetméternyi kerékpárúttal is gazdagodott Szandaszőlős, több utca burkolatát megjavították, noha maradt még kátyú és aszfaltozni való, a gyorshajtók megfékezésére fekvőrendőrök kerültek a veszélyes utcákra. A Kis János út ugyan szűk maradt, szélesebb nem is lehet a beépítettsége miatt, de a burkolat megújítása kényelmesebbé tette, ahogyan a Kocsorosi út is elkészült az ott lakók örömére. Mint kiderült, a hatos körzetben az elmúlt időben félmilliárd forint jutott különféle munkákra, ebből csinosodott a Simon Ferenc úti bölcsöde is. Többen fölvetették, hogy komoly gondnak érzik az illegális szemétlerakásokat, egyes “gazdátlan” területek elhanyagoltságát. Volt olyan panasz korábbról, hogy a szomszédok nehezen viselik egymást az átnyúló faágak, a hangos zene, vagy a helytelen parkolás miatt.

Mindennapi dolgokról esett szó a fórumon

A válaszokból – köztük a polgármester mondandójából is – világossá vált: csak az költhető el, ami a város kasszájában forintban összegyűlik. Szolnok és benne Szandaszőlős tisztességes fejlődésen megy keresztül az utóbbi években, pedig a megyeszékhely  költségvetése csak ötöde például Székesfehérvárnak. Az ipari park folyamatosan bővül, az ott megtelepülő cégek rendre fejlesztenek, új és új munkahelyeket teremtenek, nő az iparűzési adó. Arra kérték a polgárokat, hogy maguk is lépjenek föl a szemetet szétdobálók ellen és ha kell, tegyenek följelentést. Az ilyen szemétlerakások eltakarítása évente tízmillió forint, annyi jut most például a tehetséges diákok ösztöndíjára, a Bursa Hungaricara.

A fejlődés nem áll meg. Ha végeznek a négyes út autóúttá alakításával, vagyis ha négy sávos lesz az a főváros felé, akkor ismét újabb lehetőségek nyílnak a gyarapodás irányába – mondta Szalay Ferenc. A napi közlekedési gondok jó része megoldódik majd a már régóta szükséges újabb tiszai átkelőhíd építésével, amire komoly reményekkel vár a város. Újabb munkahelyek létesülnek az ipari fejlesztések nyomán, ma a városban négy százalék körüli a munkanélküliség, azon dolgozunk, hogy még levesebb legyen – tette hozzá Szalay Ferenc polgármester.