Az megvan, hogy mit mondott Orbán Viktor egy kávéház teraszán, amikor hírét vette: Botka visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől? Ha nincs meg, mondom. Főúr, kérnék szépen egy kávét…

És tényleg. Fél évvel az országgyűlési választások előtt még mindig ott tartanak az úgynevezett baloldali ellenzékiek, hogy nem tudják, ki kivel is fogjon össze, illetve hogy ki kivel bizonyosan ne fogjon össze, ennek számtalan variációja hetente kap lábra. Botka kitartóan volt nagyon jelölt, Orbán kihívója (?). Járta az országot, fórumozott, nagygyűlt és kisbeszélgetett, plakátozott és tévézett-rádiózott hakniban. És szép lassan elfogyott körülötte a levegő, még az övéi (vajon kik ők és merre van hazájuk..?) is részben elpártoltak, némelyikük elempésedett, mások csak eltüntek, mert elegük lett a cirkuszból. Némelykor már azt sem tudták, hogy ők maguk kicsodák, kit támogatnak, kivel értenek egyet ezen a héten, mert jött a következő hét, más jelszavakkal, megint más egyetérteni valóval.

Szóval Botka László, az MSzP üdvöskéje most visszalépett, pedig még a múlt héten minden balosnak fölajánlotta az egyéni választókerületek felét, mintha egy is az övé volna és nem a választóké. Csak éppen nem nagyon kellett senkinek a semmi. Talán éppen ezért döntött valójában a visszalépés mellett, hogy tudniillik senki nem akar tőle semmiféle gesztust a baloldalon, semmiből van ott bőven nélküle is…Mellesleg nagyon könnyű lemondani arról, ami nem az övé. Esélye sem volt rá, hogy valaha az övé legyen, de hogy most bizonyosan nem, az hét, de az is lehet, hogy nyolc szentség. Így meg aztán…

Az már szinte komikus, amire hivatkozott Botka. Hogy tudniillik fideszes “ügynökök, kollaboránsok” fúrták meg és tették ezt vele a saját pártján belül. Én nem tudom, ki veszi ezt komolyan. Mert – föltéve, de meg nem engedve -, hogy ez igaz, akkor minek vállalta a kutya komédiát? Ha meg nem igaz, akkor…? Az a gyanúm, hogy Botka most játszotta el a polgármesteri székét is.

És tényleg. Előttem a kép, amint Orbán Viktor ül a kávéház teraszán és szól a pincérnek: főúr, kérnék szépen egy kávét. Amint az megjön, hátradől. Akkor ez rendben van. És tényleg.

hz

(Címképünk a 444 fotója)