Bene Ildikó doktornő, aki a Fidesz országgyűlési képviselője mindig is nagy támogatója volt az ingyenes szűrővizsgálatoknak. Most ott tartunk, hogy tavasszla és ősszel is van egy-egy ilyen alkalom. Az idei őszi szűrésnek a Tiszaliget ad otthont, a sportcsarnokba várják mindazokat, akik kíváncsiak a vérnyomásukra, hallásuk állapotára, netán romló látásuk okára.

Vasárnap családi nappal kötik egybe az ingyenes szűrővizsgálatokat, ahol a stroke – az agyi infarktus – és annak megelőzése, fölismerése különös hangsúlyt kap majd. Ebben tanácsokat adnak és vizsgálatokat végeznek az érkező és már ismert szűrőkamionban, amelyik majd a sportcsarnok előtt állva fogadja az érdeklődőket. Családi nap lesz, mert ugyan a megyei kórház, a rendelőintézet és a MÁV-kórház orvosai, nővérei tizenkét féle szűrést végeznek majd, de egy reumatológus és három gyógytornász a mozgásszervi gondok enyhítéséhez vagy elkerüléséhez adnak tanácsot.

Bene Ildikó köszönte a már évek óta végzett ingyenes és fontos munkát az egészségügy dolgozóinak, hiszen munkájuk nyomán egyre elfogadottabb a megelőzés, amihez a mindennapos mozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű étkezésen keresztül vezet az út. Idősebb korban mindennek különös jelentősége van, hiszen az egészségesebb embernek lényegesen kevesebb a gondja, mint annak, aki maga is oka néhány testi gondjának: a túlsúlynak, a fájó térdízületnek vagy a cukorbetegségnek. Az egészséges életmódra nevelés okán a családokat: kicsiket és nagyokat várnak a vasárnapi szűrőnapra. A gyerekeknek a szülők adják a követendő példát, így azután bátran együtt mozoghatnak a színpadon megjelenő Rubint Rékával, Mezei Esztivel vagy Nagy Adrival – olvasható a programban.

Az immár hatodik egészségügyi családi nap vasárnap délelőtt tíz órakor indul a tiszaligeti sportcsarnokban és a szűrőbuszban. Az egészségügyi “útlevél” most is szerepet kap, aki legalább három szűrésen átesve azt igazoltatja a kis lapon, délután fél ötkor részt vehet egy sorsoláson.

A rendezvény ingyenes.