Mármint a színházban szerencsések a napjai bizonyos Fekete Péternek, aki a Szigligetiben Harna Péter alakít. Remekül. De erről majd egy kicsit később.

Eisemann Mihály  ennek nagyra nőtt kisoperettnek a zeneszerzője. Másfél tucat filmzene (köztük a Hyppolit a lakáj), húsznál is több operett és több tucat operett sláger szerzője. Ki ne ismerné a címben szereplő Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott sorral kezdődőt? A János, legyen, fenn a János hegyen? Pá, kis aranyom, pá? Bőg a tehén? Lesz maga juszt is az enyém? Nem sorolom tovább, ezeket ma éppúgy ismerősnek találja a zenekedvelő, mint ötven éve. Kodály és Weiner Leó is tanította a zeneakadémián, de azért nem egyszer ült le bárok zongorájához, hogy valahogy megéljen, míg azután az operett mellett tette le a garast. Szerencsére. Igaz, csak a közönség kedvelte igazán, a hatalom valahogy nem békült meg vele. Mert igazi sikerei a második nagy világégés előtt voltak, de kalandvágyból itthon maradt és a szocialista kultúrpolitika csak megtűrte. Művei megmaradtak és a mai napig szívesen játsszák a színházak, de a slágerszerző zenész 1966-os halálakor az akkor újságok meg sem említették a nevét…

Szóval Harna Péter, a Fekete. A színész – mondjuk úgy – mackós alkat. Nem kifejezetten bonviván típus, nem is igazán drámai megjelenésű. De. Ezekben az általánosításokban nagyon jók vagyunk és talán éppen ezért fontos, “komoly” szerepek egyelőre nem találták meg őt. Pedig bizonyosan meg tudná oldani, csak hát az bizonyos korpusz, szóval a test. A méretek. Az előítélet. Talán majd. Még előtte van.

Fekete Péterként nagyon jó. Mindent láthatunk és hallhatunk. Jó, amikor komédiázni kell, jó, amikor prózát mond és elérzékenyít, jó, amikor énekel. Bármit tesz, csinál: értem, érzem. Maradjunk annyiban, hogy a művész úr megérdemelte ezt a szerepet és élt is a lehetőséggel.

Eisemann operettje kicsi létére bő kétórás, komikus és érzelmes, kiváló díszletekkel, franciásan elegáns kosztümökkel. Szinte az egész társulat színre lép, a csütörtöki “főpróbán” mindenki hozta azt, amit már megszokhattunk tőlük. Kedvesek, jópofák, komikusak voltak, ahogy a darab és a rendező, Méhes László megkívánta.

Somogyi-Eisemann- Zágon: Fekete Péter (kisoperett 3 felvonásban)

Szolnoki Szigligeti Színház

Bemutató: 2017. október 6. (péntek)  19.00

 

hz