Ez a mottója Lippai Norbert doktornak. Nem mintha most távol volnának egymástól, sőt, baj esetén egészen közel van egymáshoz a beteg és az orvos. Húsz-harminc éve még álom volt, hogy akár negyedórán belül is megfelelő kezekbe kerüljön egy infarktusos, ma olykor még a megyeszékhelytől  távolabb eső településre is időben érhet a megfelelően fölszerelt mentő, amiben az életmentő tennivalókat szakszerűen elvégezhetik.

A szolnoki Hetényi kórház megbízott főigazgatója  – három hónapja tölti be a tisztét – ma is dolgozik osztályán, a patológián. A sokak példaképének tekintett kollégát, Krasznai Gézát említem, aki a nyolcadik iksszel a vállán is dolgozik, nem akár hogyan.

-Alig várom, hogy reggelente bejöjjön dolgozni – mondja róla a főigazgató. – Példa ő nekem és másoknak, legendásan jó koponya, kiváló szakember, csak tanulhatunk tőle. Minél tovább így lesz, annál jobb mindannyiunknak.

A negyvenkilenc éves orvos pályája Mándokról Debrecenen át indult, édesapja is patológusként dolgozott. Ez nem éppen a legjobban fizető “szakág”.

-Fantasztikus munka. Fontos munka. Támpontot adhatunk a gyógyítás irányához, de még az elhunytak vizsgálata is az élőket szolgálja: fölfedezhetünk olyasmit, amiről nem tudtunk eleget és ami a következő esetnél már segít – dicséri a szakmát.

A Hetényi kórház évek óta folyamatos megújuláson megy át, új szárnyakkal bővül, a régieket fölújítják, újra műszerezik.

-A kórház adottságai nagyon jók, a hozzáértés sem hiányzik, de a társadalmi megítélés rossz. “Kint” nem az számít, hogy az évi több százezer betegből hány a gyógyult, hánynak fordul jobbra a sorsa, csak a hibákat akarják észrevenni sokan. Hogy az egészségügy jobb legyen, hatásosabb a gyógyítás, elég csak ebben a kórházban szétnézni, arra a felső akarat megvan. Az a lényeg, hogy a beteg legyen a legfontosabb.

Szolnokon tavasszal és ősszel ingyenes szűrővizsgálatokkal igyekeznek fölhívni a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, de arra is, ha már orvosra van szüksége a betegnek.

-A megelőzés nagyon-nagyon fontos, mondjuk is eleget. Lehetne ez hatásosabb? Bizonnyal. Ám amíg maguk az emberek nem tesznek az egészségükért, addig csak lépésben haladunk. Mindig jobb a helyzet, de messze vagyunk a tökéletestől. Dolgozunk tovább. Aki egészségesen étkezik, sportol, mozog, kevésbé szorul az egészségügyre és az eleve jobb neki magának, de jobb az országnak is.

Lippai doktor az órájára néz: már várják az osztályon, a nővérszálló szigetelése, napelemes fűtési rendszerének átadása kicsit elhúzódott.

-Van mit tenni és tesszük, amit tennünk kell. Az a célom, hogy kerüljön még közelebb az egészségügy az emberekhez, hogy még eredményesebb legyen a megelőzés és a gyógyítás. Erre esküdtünk.

 

hz