Hivatalosan is megnyílt a kilenc országból 26 versenyfilmet és számtalan kísérőprogramot felvonultató IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál október 12-én este a Szolnoki Galériában. A megnyitó ünnepségen adták át a diákoknak hirdetett szignálfilm-verseny díjait, és értékelték a gravitáció témakörében kiírt kisfilmpályázatot.

„Fontosnak tartjuk és támogatjuk a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált és a hozzá hasonló kezdeményezéseket, melyek hiteles forrásként, nagyszerű merítést adnak a legfrissebb hazai és külföldi ismeretterjesztő filmekből, s ezáltal hozzájárulnak a tudományba vetett bizalom megerősödéséhez.” Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének, a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál katalógusában is megjelent gondolatait idézve nyílt meg október 12-én este az ország egyetlen ilyen tematikájú, és egyben az egyik legrégebbi filmes seregszemléje. Az idei szolnoki filmfesztiválra mintegy kettőszáz nevezés érkezett, amiből a háromtagú zsűri huszonhat filmet válogatott be a versenyprogramba, illetve további nyolc alkotást információs vetítéseken láthat a közönség október 14-ig a TISZApART moziban.

A Tisza-parti város galériájában rendezett megnyitón bemutatták a fesztivál zsűrijét is. Tagjai Aleksandra Jacków, a Lengyel Állami Televízió munkatársa, a művészeti és médiaoktatás szakértője, Tereza Adámková, cseh televíziós dramaturg, vágó, rendező, illetve elnöke, Dr. Kóspál Ágnes asztrofizikus, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Junior Príma-díjas munkatársa. A megnyitón elhangzott, Demeter István fesztiváligazgató azért kért fel csak hölgyeket a filmek értékelésére, mert a fesztivál ezzel is üzenni kíván a fiatalabb generációknak, hogy vannak példaképek, akiket érdemes követni, csak tudásra és szorgalomra van szükség.

A szolnoki fesztiválok történetében immár hagyomány, hogy fiatal animációs filmkészítők számára pályázatot hirdetnek az esemény szignálfilmjének az elkészítésére. A legjobbnak ítélt három film a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásának köszönhetően lassan két hete fut a két, országos kereskedelmi csatornán, ezzel nemcsak a szolnoki filmfesztivált, de az alkotókat is népszerűsítve. A szignálfilmek értékelésére M. Tóth Évát, Kiss Melindát és Ulrich Gábort kérték fel a szervezők, akik úgy döntöttek, hogy az első díjat Graur Dóra, a megosztott két második díjat pedig Csánky Zsófia és Szikszai Tia Gizella kapják. Az elismeréseket Demeter István adta át.

A IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválhoz kapcsolódóan gravitáció témakörében kisfilm szinopszis-pályázatot is hirdettek. A pályázatot a NMHH Médiatanácsa egymillió forinttal támogatta, amit a zsűri a legígéretesebb tervek között oszthatott szét. A beérkezett 33 pályaművet Báron György filmesztéta, filmkritikus és Sopsits Árpád, film- és színházi rendező értékelte, és végül négy alkotás elkészítését javasolták. Zsólyomi Fruzsina és Szepesi András Gravitáció nélkül, Sallai Ervin Libikóka, Tímár Magdi és Gordon Agáta Lullaby valamint Pántya Beáta Horizontugrás című, 250-250 ezer forinttal támogatott alkotásait a szolnoki fesztivál megnyitója előtt, a vetítéseknek helyet adó TISZApART moziban láthatta először a közönség.

A háromnapos mustra pénteken és szombaton a versenyfilmek és az információs kategória alkotásainak a vetítésével, illetve számtalan különleges kísérőprogrammal folytatódik. A háromtagú zsűri, illetve a hat filmes felsőoktatási intézmény hallgatóiból alakult diákzsűri október 14-én estére hozza meg döntését, amit a IX. Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál ünnepélyes díjátadóján hirdetnek ki, majd a legjobbnak ítélt alkotásokat másnap délelőtt folyamatosan vetítik a szolnoki TISZApART moziban.

SHARE