2017. november 1-éig minden egészségügyi intézménynek, így a gyógyszertáraknak (és háziorvosoknak) is kötelező az EESZT-hez (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) való csatlakozás. A lakosságot, betegeket érintő változások minimálisak, valamint szinte minden eleme választható, azaz a megszokott módon történhet továbbra is a gyógyszerellátás. A facebookon a beledi Fenyő Gyógyszertár osztotta meg a tudnivalókat:

– Háziorvosnál 2018 végéig mindenki kap hagyományos papíralapú „receptet”, aminek 2017. november 1-től Felírási igazolás lesz a neve (ennek a felírás pillanatában keletkezik egy elektronikus megfelelője is a számítógépen, ez az eRecept, ezt bármelyik gyógyszertár elérheti a beteg jelenlétében, és engedélyével, az azonosítást követően)

– A Felírási igazoláson az eddig megszokottól eltérően 3 darab vonalkód lesz található (az új vonalkód középen lesz található, ahogy a csatolt képen látszik)

Lényeges eltérések a gyógyszer kiváltásánál lesznek, melyek a következők:

– Felírási igazolás (papír alapú recept) birtokában bárki kiválthatja a gyógyszert, akkor is, ha nem a saját nevére szól.

– Amennyiben saját névre szóló gyógyszert váltunk ki, nem szükséges a Felírási igazolást (papír receptet) magunkkal vinni a patikába, hanem ott, az azonosítást követően az eReceptet (amely a gyógyszer felírásakor, az orvosnál keletkezett a számítógépen) le tudja kérdezni a gyógyszerkiadó személyzet.

– Az azonosítás kétféleképpen történhet:
1. Hagyományos Személyi igazolvány és TAJ kártya együttes bemutatásával
2. eSzemélyi igazolvány és az ahhoz tartozó PIN kód megadásával egy kártyaleolvasó terminálon (bankkártyához hasonló módon)

– eRecept kiváltásakor a gyógyszertárban nyomtatnak egy átvételi elismervényt (amin szerepelnek a gyógyszert kiváltó adatai, és az általa kiváltott gyógyszerek), amit alá kell írni

További, hiteles információ az EESZT Információs portálon érhető:
https://e-egeszsegugy.gov.hu/