Nagyon sok fiatal fejében fogalmazódik meg a gondolat, hogy jó lenne önálló vállalkozást indítani, esetleg konkrét terveik is vannak, azonban nincs elegendő tőkéjük és életkorukból adódóan tapasztalatuk sem. Így gyakran az első lépések után inkább kihátrálnak a dologból, holott egy profi csapat várja a hozzájuk hasonlókat, hogy tanácsaikkal segíthessék a vállalkozás indítását. A szolnoki Kossuth téri Széchenyi Programirodában képzett szakemberek válaszolnak minden felmerülő kérdésre.

A fiatalok vállalkozóvá válását segítő program az ország minden régiójában, így Észak-Alföldön és Közép-Dunántúlon is várja az érdeklődőket. A program lehetővé teszi, hogy a vállalkozói és a pályázói kultúra már egészen fiatal korban elsajátítható legyen. Hozzájárul egy olyan generáció felnövekedéséhez, mely számára már természetes a pályázati rendszer használata, tagjai önállóságukkal képesek munkahelyeket teremteni maguk, vagy akár mások számára. Bíró Rékától az Észak-alföldi program szakmai vezetőjétől tudtuk meg a részleteket.

Kiknek a jelentkezését várják?

– A program fő célcsoportja elsősorban a 18-25 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező új mikro-vállalkozást indítani tervező fiatalok, akik vállalkozás indításához ötlettel, reális elképzeléssel, vállalkozói attitűddel rendelkeznek. Feltétel, hogy az egyén az Ifjúsági Garancia Program regisztrált alanya legyen, tehát olyan fiatal, aki a programba történő bevonáskor a munkaügyi szervezetnél legalább 1 hónapja álláskereső, vagy olyan fiatal, aki sem oktatásban sem képzésben nem vesz részt és nem is dolgozik.

Az idősebb korosztály elesik a lehetőségtől?

– Nem, hiszen a célcsoportba tartoznak a fentieken túl a  25-30 év közötti álláskeresők is, vagyis azok a 30. életévüket be nem töltött fiatalok, akik a programba történő bevonáskor a munkaügyi szervezetnél legalább 1 hónapja álláskeresők.

Milyen konkrét segítséget kaphatnak a Széchenyi Programirodához fordulók?

– A vállalkozás elindításához tapasztalattal rendelkező szakemberek biztosítanak folyamatos tanácsadást és útmutatást – ingyenesen -, majd indulásuk első évében is segítik az újdonsült vállalkozásokat.

Bíró Réka elmondta, hogy azok a résztvevők, akik a képzésből kikerülve, jóváhagyott üzleti tervvel rendelkeznek és megalapították saját vállalkozásukat, valamint a folytatáshoz is kellően motiváltak, a Széchenyi 2020 keretében az Európai Szociális Alap támogatása révén minimum 2, maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak új vállalkozásuk induló költségeinek fedezésére.

Hogyan lehet jelentkezni a programba?

A programba a www.vallalkozzmagyarorszag.hu honlapon keresztül lehet jelentkezni. A jelentkezési lap kitöltését három kompetencia teszt követi, majd egy személyes elbeszélgetésre hívjuk be a fiatalt irodánkba.

Morvai Cintia egyike azoknak a fiataloknak, akik a Széchenyi Programiroda segítségével indították el vállalkozásukat. Az ifjú hölgy tapasztalatairól így számolt be:

A szüleimtől halottam erről a lehetőségről. Azért döntöttem a Széchenyi Programiroda mellett, mert olyan anyagi segítséget kínáltak, amivel el lehet indítani egy saját vállalkozást.

Elsőként két hetes oktatás keretein belül megtanították a vállalkozással felmerülő kérdéseket, és az üzleti terv megírásához szükséges alaptudást. Sok segítséget kaptam az üzleti terv és a pályázat megírásához. Ez utóbbi pozitív elbírálása esetén anyagi segítséget kapok a vállalkozásom továbbfejlesztéséhez, valamint korszerűsítéséhez.

S végül Cintia tanácsa a fiataloknak: “Ne féljetek elindítani egy saját vállalkozást! Ezt a programot minden vállalkozást tervező fiatalnak tudom ajánlani, mivel mind anyagi, mind vállalkozás ismeretek tekintetében támogatást kapnak az irodától.”