Szolnok vendége volt Zsigó Róbert, a földművelésügyi minisztérium államtitkára, aki a nemzeti konzultációt kiváltó okokról beszélt. Mint mondta, a világ legbefolyásosabb milliárdosa, Soros György már korábban megfogalmazta, hogy Európának be kell fogadnia az Afrikából, Közel-Keletről megindult ember áradatot. Tervei szerint évente legalább egymillió tisztázatlan hátterű érkezőt kellene szétosztani az Unió tagállamaiban, akiket évente kilenc millió forintnyi támogatással is segíteni kell abban, hogy mihamar fölzárkózzanak a befogadó országhoz. A már említett területeken – hozzávéve Ázsiát is – népesség robbanás várható a közeljövőben, ami egyben azt is jelenti, hogy ha Soros terveit követné Európa, akkor rövid időn belül újabb 35-40 millió bevándorló érkezne ebbe térségbe, teljesen fölborítva a ma már itt-ott meglazult, a múlton alapuló vallási és hétköznapi szokásokat, a keresztény kultúra háttérbe szorulna. “A bevándorlás akadálya a nemzetállamok határa” – idézte az idős pénzembert. Ebbe a gondolatba kapaszkodik a magyar ellenzék, amelyik egyenként és együtt is a déli határunkon már fölépített és korlátlan bevándorlást tökéletesen megfékező kerítést lebontaná.

Soros terveit az Unió vezérkara szinte teljes egészében befogadta, jóllehet a tagállamok sem hajtják végre az ez ügyben már meghozott, kvóták alapján történő migráns befogadást. Az Unió terveit Magyarországon az ellenzék támogatja. A jobbikos Vona Gábor és az emeszpés Molnár Gyula hasonló, szinte azonos hangnemben nyilatkozik a magyar sajtóban. Arról nem beszélnek, hogy – egyebek mellett – mekkora pénzügyi terhet róna az országra, ha megkezdődne a hivatalos betelepülés. Mint Zsigó mondta: Soros a szükséges pénzt hitel formájában szívesen biztosítaná az érintett országoknak, természetesen haszon fejében.

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy Magyarország nem indul el az önfeladás útján, nem akar Németország vagy Ausztria egyes régióinak sorsára jutni, ahol az iskolákban már többségben vannak a bevándorlási hátterű tanulók, akiknek eltartásához az államnak hozzá kell járulnia. Európa a keresztény kultúrán alapul, Magyarországon ez ezer esztendeje a mindennapok része. Az ország megvédi érdekeit, megvédi eredményeit: a már megteremtett hétszázezer új munkahelyet, a megnövelt minimálbért, a rezsicsökkentést, a növekvő biztonságot, a családtámogatás rendszert.

Mi döntjük el, kit engedünk be a határainkon, mert a magyar kormány dolga, hogy a magyar családok megélhetését és biztonságát biztosítsa, ebből nem engedünk – mondta Zsigó Róbert. Éppen ezért kell a nemzeti konzultációban részt venni, véleményt nyilvánítani a migrációról, ezért kell november 24-ig az íveket kitöltve  postán – ingyenesen – visszajuttatni.