Az országban is egyedülálló a kezdeményezés, melynek eredményeként ebben a tanévben ezerötszáz 9. évfolyamos diák részesül elsősegélynyújtó képzésben Szolnokon, a tervek szerint az oktatás a következő években is folytatódik. Szerdán a sajtó képviselői is bepillantást nyerhettek az ismeretek elsajátításának folyamatába a SZMSZC Pálfy-Vízügyi Tagintézményében. Az eseményen részt dr. Korcsmáros Ferenc az Országos Mentőszolgálat régióvezetője és a Szabó István alpolgármester.

Az elsősegélynyújtáson az ember élete múlhat, ezért fontos, hogy minél többen tisztában legyenek az elsősegélynyújtás alapjaival, s szükség esetén alkalmazzák is a tanultakat. Ennek apropóján Szolnok önkormányzata elsősegély-nyújtási alapismereteket képzés megszervezését vállalta a városban tanuló 9. évfolyamos diákok számára.

Az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a képzés lebonyolításáról.

A Műszaki Szakképzési Centrum tagintézményeiben 2017. november 13-án megkezdődött az alapszintű ismereteket biztosító képzés, december közepétől pedig a Tankerületi Központ intézményeinek osztályaiban kezdődik meg az oktatás. A Szolgáltatási Szakképzési Centrum tagintézményeiben a gyakorlati oktatáshoz igazodva folyik a képzés, a tanév végéig.

A programhoz csatlakozott a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is, ahol várhatóan 2018 tavaszán indul a képzés.

A program keretében több, mint ezerötszáz 9. évfolyamos diák vesz részt a 2×3 órás oktatásokon a 2017/2018. tanév végéig.

Az Önkormányzat biztosítja a képzés oktatóinak díját (2017/2018 tanévre vonatkozóan: 2017. költségvetési évben: 1.270.000 Ft; 2018. költségvetési évben várhatóan: 1.210.000 Ft), továbbá az oktatást segítő 2 db AMBU újraélesztő fantomot és 2 db TRÉNER defibrillátor készüléket vásárolt. (741. 680 Ft értékben)

A tematika kidolgozását és az elsősegély-nyújtási alapismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet JNSZ Megyei Kirendeltségének munkatársai végzik. (A Szolgáltatási Szakképzési Centrumban az intézmény szakoktatói végzik az oktatást a megadott tematika alapján)

Az ismeretanyag szerves részét képezi:

· az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon és defibrillátor alkalmazásával,

· életveszélyes állapotok ellátása (eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása)

· csonttörések ellátása (sérült végtag ideiglenes rögzítése), égési sérülések megfelelő ellátása