Észak-Korea Hvaszong-12-es rakétája - Kim Dzsongun szerint már az USA nagyvárosait is képesek elérni

Az észak-koreai külügyminisztérium szerda késő esti közlése szerint a háború már nem, csak a kezdete kérdéses.

Észak-Korea Hvaszong-12-es rakétája – Kim Dzsongun szerint már az USA nagyvárosait is képesek elérni

“Már csak az maradt kérdéses, hogy mikor tör ki” – áll a kommunista diktatúra külügyminisztériumi nyilatkozatában, amelyet a KCNA észak-koreai állami hírügynökség adott hírül.

“Nem akarunk háborút, de nem bújunk el előle. Ha az Egyesült Államok elszámítaná magát türelmünk megítélésében és atomháborút robbantana ki, biztosan nagy árat fizettetnénk vele hatalmas nukleáris erőnkkel, amelyet állhatatosan fejlesztünk” – olvasható a nyilatkozatban.

Szakértő: minimális az eszkaláció esélye a Koreai-félszigeten,

A hidegháború vége óta stabil a status quo a Koreai-félszigeten, legfeljebb egy “nagyon váratlan fejlemény” esetén kell számolni a helyzet eszkalációjával – nyilatkozta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában Csoma Mózes szakértő.

Az ELTE koreai tanszékének vezetője példaként természeti katasztrófát vagy valamelyik magas rangú vezető váratlan szökését említette, hangsúlyozva, ezek azok az események, amelyekre az észak-koreai rendszer nem tud a “begyakorolt módon reagálni”.

A szakértő szerint az a hónapokkal korábban beterjesztett kínai-orosz javaslat hozhatná el a feszült helyzet megoldását, de legalább enyhülését, amely szerint Észak-Koreának le kellene állítania a nukleáris kísérleteket, Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak pedig a félszigeten folytatott hadgyakorlatokat.