Bene Ildikó orvos. Az maradt akkor is, amikor országgyűlési képviselő lett, hiszen igyekezett önkéntesként, minden héten legalább néhány órát a szakmában tölteni és persze folyamatosan olvasta a legfrissebb tanulmányokat. Az áprilisi választásokon nem indul. Ahogy Szolnokon, képviselői szobájában üldögélünk, láthatóan visszaréved kicsit az eltelt évekbe. Millió és millió történet kavarog a fejében.

-Nagyszerű embereket ismertem meg a településeken. Jó volt együtt gondolkodni, közös volt a cél, a tennivaló, de a munka dandárja persze az övék: a polgármestereké, képviselőké, az ott élő polgároké. Egy település pontosan tudja, mire is van szüksége. A megvalósításhoz pontos, jól kidolgozott tervek szükségesek, kiváló érvek, hogy az a beruházás miért szükséges. A képviselő pedig az ilyen terveknek mögé állhat, támogathatja, igyekszik érvelni a döntéshozóknál. Ennek ellenére van, amikor nem sikerül, hiszen az elkölthető forintok száma véges. Akkor újra nekifutunk.

-Mi a helyzet a sokszor bírált egészségügyben?

-Hangsúlyozni szeretném, tudom, hogy sok teendő van még az egészségügyben, komoly lemaradásokat kell bepótolni. Sok-sok milliárdot kellett erre a nagyon elmaradott ágazatra költeni. Nincs még minden rendben, sokat tettünk, de a fejlesztéseket folytatni kell. Csak a várólisták csökkentésére húsz milliárdot fordítottunk. Mára eljutottunk odáig, hogy egyes műtéti típusok esetében a legjobbak között vagyunk Európában a várakozási idő rövidségét illetően. Vidéken hazai és uniós forrásokból ötszázmilliárd forintot költött az állam a kórházak korszerűsítésére, most a főváros, a központi régió következik majd. Az elmúlt közel nyolc esztendőben harminc új mentőállomás épült az országban, megyénkben például Kőtelken, Jászboldogházán is. Kilencvenhét épületet korszerűsítettünk, az állam félezer mentőautót vásárolt, ehhez az idén még kétszáz társul. Szolnokon például szisztematikus a rendelők fölújítása, hamarosan befejeződik az egyik legnagyobb, a Móra Ferenc úti modernizálása. Február közepén már ott rendelnek az orvosok.

-Sok az elvándorló a szakmából.

-Javult az üres praxisok „föltöltése”, ha egy régebb óta üres körzetet vállal a fiatal, akkor komoly anyagi segítséggel is számolhat. Javultak a bérek és a tervek szerint ez továbbra is folytatódik és egyre gyakoribb, hogy visszatér külföldről a végzett orvos. Kétségkívül jobbak az anyagi viszonyok a Lajtán túl, de az is tény, hogy ahol foglalkoznak a kezdőkkel, a rezidensekkel, ahol jók az emberi viszonyok is, onnan kevésbé mennek el a gyógyítók. Összességében egy pénzügyileg és szakmailag is nehéz helyzetben lévő egészségügyet kellett jó irányban fordítani az elmúlt években, és ismétlem, van bőven tennivaló, de a javulás a betegek érdekeit szolgálta minden elköltött forinttal. A negatív hírek mindenkihez eljutnak, de időnként jó lenne, ha azt az elhivatottságot, szakmai felkészültséget is elismernék a berzenkedők, amit az itt dolgozók megérdemelnek.

-Szószólója volt a megelőzésnek, ezt szinte mindig kiemelte, ha megszólalt..

-Az is maradok! Minden, ami az egészség megőrzéséről szól nagyon fontos, a szűrővizsgálatok pedig az időben történő fölfedezést szolgálják. Minél hamarabb észleljük a lehetséges bajt, annál többet tehetünk a teljes gyógyulásért. Megelőzni mindig jobb, mint megküzdeni a betegséggel. És persze jóval eredményesebb is.

-Április nyolcadika után?

-Még alakul. Szeretném viszont megköszönni a sok támogatást, amit képviselőként kaptam, hiszen sokan segítették a munkámat. Dr. Kállai Mária az országgyűlési képviselő jelölt. Személyében a közigazgatásban és a tudományban is jártas szakemberre, egy empatikus hölgyre voksolhatnak majd. Nyugodt szívvel ajánlom a választók figyelmébe.

 

hz