A rendőrök 2017. július 19-én délután jelentek meg egy Jászapátin lévő ingatlannál, ahonnan állatkínzásról érkezett bejelentés. A Jászapáti Rendőrőrs munkatársai a helyszínen jelen lévő társzervek képviselőivel együttműködve jutottak be az akkor lakatlan ingatlan területére. A ház udvarán három lesoványodott, igen rossz állapotban lévő, lánccal megkötött kutyát és egy malacot, a ház előtt pedig egy elpusztult kiskutyát találtak. A hatósági állatorvos azonnal megvizsgálta a még élő állatokat, majd intézkedtek azok elszállításáról.

A rendőrök megállapították, hogy a házban lakók pár héttel korábban összevesztek, majd elköltöztek, magukra hagyták jószágaikat, részükre élelmet és ivóvizet nem biztosítottak, ellátásukról nem gondoskodtak. A jászsági rendőrök felkutatták a 26 éves férfit és 26 éves párját. A nyomozók O. Ferencet és P. Saroltát állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták.

A Jászberényi Rendőrkapitányság az ügyben folytatott nyomozást befejezte, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészség részére.