Szakmai fórumot tartottak szolnokon a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekSzakmai fórumot tartottak szolnokon a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek

A közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket 2017. július 1. óta lehet bejegyeztetni. Eddig mintegy 117 alakult meg közel húszezer taggal, többszáz szerződéssel és megközelítőleg egymilliárd forint éves szerződésállománnyal. A szolnoki fórumot azzal a céllal szervezték, hogy a nyugdíjas szövetkezetekben rejlő lehetőségeket, az alakításukhoz és működtetésükhöz szükséges információkat, tapasztalatokat megosszák az érintettekkel. Kedden délelőtt a városháza dísztermében a nyugdíjasok mellett vállalkozók is részt vettek a fórumon.

Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket. Szólt a kormányzat számos intézkedéséről, amellyel az időseket, a nyugdíjasokat segíti. Kiemelte: nagyon fontos minden korosztály erkölcsi és anyagi elismerése. A novemberi nyugdíjprémium – amelyet a gazdaság 3,5 százalékot elérő növekedése esetén ad a kormány – az alapvető élelmiszerek Áfa-csökkentése, a rezsicsökkentés, az Erzsébet-program által biztosított üdülési lehetőség, a decemberi 10 ezer forintos utalvány jelentős támogatás az időseknek. Közülük pedig azok, akik aktívan, munkában szeretnék tölteni a nyugdíjas éveiket, nyitva áll a lehetőség.

Tavaly decemberében alakult meg a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége. A KÖZÉSZ és a Vállalkozók és a Munkáltatók Országos Szövetsége közösen szervezte a fórumot. A szabályozás jogi és piaci hátterének leglényegesebb jellemzőinek ismertetése mellett a már rendelkezésre álló gyakorlati tapasztalatokat is megosztották az előadók az érdeklődőkkel.

A 22 állomásból álló szakmai programsorozat szolnoki állomásán dr. Kállai Mária kormánymegbízott, Turi Dénes, a KÖZÉSZ Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke, dr. Lits József a VOSZ megyei elnöke, dr. Réti Mária habilitált egyetemi docens, dr. Bak Klára kutató, a szövetkezeti jog egyik szakértője és Nagy Gábor, a KÖZÉSZ alapító tagja is részt vett.

A tapasztalatok szerint a nyugdíjasok legszívesebben napi 4-6 órában, lehetőleg délelőtt vállalnak munkát, heti 3-5 napot, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem. Fontos számukra a hasznosság, a minőségi időtöltés és az újraélt közösségi élmény, s csak ezután jönnek az anyagi szempontok

A nyugdíjas szövetkezetek nem pusztán gazdasági célú vállalkozások, társadalompolitikai szerepük is van. Teljesen önkéntes alapú rendszer azon öregségi nyugdíjban részesülő embereknek, akik visszatérnének a munka világába, de már nem akarnak teljes munkaidős állást vállalni. Minderre figyelemmel a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 22 állomásból álló közös szakmai rendezvénysorozatot szervez, amelynek keretében országosan, minden megyében tájékoztatják a nyugdíjasokat és a vállalkozásokat a legfontosabb szabályokról, emellett jó gyakorlatokat is bemutatnak a résztvevők számára.

folytatódik a „Nők 40” program, miszerint a hölgyek 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak. A szövetkezetekkel kapcsolatban kiemelte, hogy ez nagy lépés előre, hiszen az egyszerűsítés következtében a nyugdíjas munkavállaló ebben a formában több pénzt vihet haza.