Szolnoki Sportcentrum – Szombathelyi Sportiskola 38-49 (14-12, 6-9, 9-14, 9-14)

Nincs mit szépíteni a dolgon, nem úgy kezdte a szolnoki rendezésű U16-os országos döntőt a Szolnoki Sportiskola, ahogyan azt eltervezték. A felsőházi küzdelmek során oda-vissza legyőzött Szombathely ugyanis alaposan meglepte Honti Viktor csapatát rendkívül szigorú védekezésével. Tegyük hozzá, a szolnokiak is remekül állták a sarat saját palánkjuk alatt, ám mivel a vendégek szigorúságához elképesztően gyenge dobóforma társult a Tisza-parti oldalon, így nem is lehetett más a vége, mint vereség. Nem volt ez szép meccs, amit a végeredmény is mutat, hiszen a két csapat összesen alig dobott nyolcvan pontot.

Szolnoki Sportiskola – MAFC (18-13, 11-12, 11-17, 10-23)

Második meccsén már nem volt más út az érmes csatákra vágyó szolnokiaknak, mintsem legyőzni a MAFC csapatát. Hasonló habitussal érkeztek a pestiek is, mivel első napon kikaptak a Vasastól, így egy újabb vereség biztos alsóházat jelentett volna nekik is.

Az első tíz percben Csornai Bencéék akarata érvényesült, pontosabban játszottak a szolnokiak. Elsősorban a Verba-Csomós páros pontjaira számíthatott ekkor Honti Viktor, na meg az oly sokszor emlegetett védekezésre. Nem is tudott vele mit kezdeni a MAFC, csak 13 pontot szereztek az első játékrészben.

Az ötpontos vezetés ellenére sem igazán nyugodtam meg a szolnokiak támadásban, hosszú perceken keresztül nem tudtak pontot dobni, így a csak kicsivel jobban célzó fővárosiak egyetlen pontra megközelítették a Szolnoki Sportiskolát (18-17). Ekkor két triplával újra megléptek Verba Sándorék (24-19), időkérésre késztetve a MAFC-ot. Az edzői tanácsok hatottak, mert pillanatok alatt újra egyenlő volt az állás.

Szorossá vált a mérkőzés, de egy-két ponttal rendre a Szolnok tartott előrébb. A nagyszünetre végül négy pontnyi megmaradt az első tíz percben kiharcolt előnyből (29-25).

A fordulás után a MAFC volt képes javítani játékán, s fokozatosan átvették a meccs irányítását. A negyed derekára nem csupán kiegyenlítettek, hanem át is vették a vezetést (34-38).

Sajnos a sportiskolások egyáltalán nem találták a saját játékukat, s a záró negyedben állandósult a hat pont körüli MAFC-előny. Nehezítette Honti Viktor dolgát, hogy igazából nem akadt egyetlen olyan játékos sem, aki akár csak átlagos teljesítményt tudott volna felmutatni. Így pedig az egyébként is elsősorban csapatként erős szolnokiaknak nem maradt erejük a végjátékban a fordításra. Ezzel eldőlt, hogy az 5-8. helyért játszik majd szombaton és vasárnap a Szolnoki Sportiskola.