Nehéz úgy végigmenni Szolnok utcáin, hogy ne ütköznénk bele valamilyen építkezésbe. Egyre több társasház épül a megyeszékhelyen, ami jól mutatja az ágazat jelentős fejlődését. Csak a Mária úton négy társasházon dolgoznak, dolgoztak egyszerre, s a hírek szerint nem áll meg a munka, hamarosan a Szapáry úton is kezdődik egy többlakásos otthon kivitelezése.

– Minden talpalatnyi helyet jó eséllyel megvesznek a beruházók – mondta lapunknak az egyik építési cég vezetője. – Szolnok belvárosában azért akadnak még olyan telkek, melyeken egy ház áll csupán, ám tökéletesen alkalmasak egy szép társasháznak is.

A kivitelező cég vezetője szerint a korábbiakhoz képest látványosan változott az ingatlanvásárlás szerkezete.
– Egyrészt megjelentek a városban a luxusingatlanok, lásd a Tiszaliget elején zajló építkezést. Korábban egy hasonló fejlesztés eleve halálra lett volna ítélve, de most a hírek szerint nincs ilyen probléma. A másik érdekesség a vétel célja. Itt már nagyon sokan nem az új otthont keresik, hanem kiadják, magyarul befektetésre kell nekik az ingatlan.

Ami bizonyos, országosan 65 százalékkal több új lakást adtak át az első negyedévben, mint a tavalyi hasonló időszakban. Szakemberek szerint a bővülés jó eséllyel megmarad a következő két esztendőben is, bár ez az arányszám azért nehezen ismételhető meg.

A kormányzat számos kedvezménnyel segítette az építkezőket, a CSOK mellett az ingatlanépítés áfáját is leszállították 2020-ig öt százalékra.
Az új lakások építése jótékony hatást gyakorolt az árakra, 2018-ban 11 százalékos drágulást várnak a szakemberek a lakáspiacon.

Az országos trendek is igen érdekesek. Budapesten már az ingatlanügyletek közel fele befektetési célzatú, ami azt bizonyítja: bizalomra ad okot a magyar gazdaság. Hiszen aki a cseppet sem olcsó házakban, lakásokban látja a majdani megtérülést, az pontosan tudja: ezek nem rövidtávú üzletek.

Megjelentek a külföldi vevők is, számukat 6-7 százalékra teszik, tehát minden azt igazolja, remekül pörög újra az ingatlanpiac Magyarországon, s ami számunkra különösen fontos: Szolnokon is!