Valójában folytatja azt, hiszen már korábban kimozdultak például Erdélybe a fővárosi épületből az operaház énekesei, táncosai, zenészei. Ez az ország legnagyobb (és talán legnépesebb) kulturális intézménye, és Ókovács Szilveszter főigazgató szavai szerint küldetésük, hogy az operát – közte annak legszebb magyar darabjaival -, a műfajt közkinccsé tegyék. A fölújítás módot ad arra, hogy az ország számos településén, elsősorban megyeszékhelyeken megszólaltassák a kiváló műveket, de eljutnak határon túlra is, noha rendkívül komoly feladat a díszletek, a hangszerek és a társulat mozgatása, utaztatása.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Czakóné Gacov Katalin, a megyei könyvtár igazgatója és Szalay Ferenc polgármester az átadáson

Javában tart a káprázatosan szép épület fölújítása, most a “központ” az Erkel Színház, de a tervek szerint több városunkba is elviszik helyi előadásokon keresztül a műfaj legjobb darabjait. Oda persze, ahol azt megfelelő méretű előadóteremmel, színházzal és azok jó akusztikájával fogadni tudják. Így lesz ez idén Szolnokon is, amikor a Puccini év keretében a Turandot című előadást élvezhetik majd a nézők november 8-án, a sportcsarnokban. A kiváló énekeseken túl  nyolcvan fős énekkar, gyerekkórus és természetesen az operaház zenekara szólaltatja meg az olasz mester csodálatos művét.

A főigazgató azért járt Szolnokon, mert a megyei könyvtárnak személyesen adta át azt a CD dobozt, amiben a magyar operatörténet nagyszerűségeinek fölvételei találhatók. Szám szerint ötven korong és három DVD, amihez egy ismertető füzet is járul. A gyűjtemény ezer példányban készült el, lemezein Bartók Bélától Erkelig, Kodálytól Ránki Györgyig és Szokolay Sándorig elsősorban új előadások hallhatók, de akad néhány régebbi is, ezeket adják ajándékba számos könyvtárnak.

Egyelőre minden könyvtárnak nem jut az adományból, a megyei könyvtár majd eldönti, hol lenne nagyobb hallgatottsága az egyedülálló lemezeknek.