“Javában zajlik már az aratás Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Sajnos a térségben történtek már mezőgazdasági gépekkel kapcsolatok tűzesetek, de ezeknek kellő odafigyeléssel elejét lehet venni.

Megyénkben két eset is történt az elmúlt napokban az aratással kapcsolatban: június 24-én Tiszabőnél egy kombájn égett ki teljesen, a lángok a közelében lévő tarlót is meggyújtották. A munkagépben több millió forintos kár keletkezett. Két nappal később Tiszagyenda külterületén szintén egy aratógép felhordóterében lépett fel füstölés, itt azonban komolyabb probléma nem alakult ki.

A katasztrófavédelem továbbra is várja a gazdálkodók bejelentéseit a munkálatok előtti gépellenőrzésekre. Ezeket a tulajdonosoknak – ötnél több gép esetében – írásban, tíz nappal a tervezett időpont előtt be kell jelenteniük a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát el kell helyezni a gépeken is.

Mást is kell tenni a tűzvédelem érdekében: a járműveken 3,5 és 12 tonna megengedett össztömeg között egy, 12 tonna felett pedig kettő darab, hat kilogrammos poroltót kell elhelyezni.

Különösen fontos odafigyelni az akkumulátorok védőburkolatára, illetve a kipufogó és a szikratörő tisztán tartására. A gépekből ne csöpögjön üzemanyag vagy hidraulikafolyadék, ezek ugyanis különösen tűzveszélyesek!

Ha mégis elromlana a munkagép, akkor tilos olyan karbantartási műveletet végezni rajta táblán, szérűn vagy rostnövénytárolóban, amely nyílt láng használatával jár. Ha üzemanyaggal kell feltölteni a gépet, azt sem lehet elvégezni ezeken a helyeken.