Amikor megjön a jóidő, és megjelennek a kullancsok, sokan félnek gyermeküket a szabadba vinni. Valóban jobb felkészülten indulni a kirándulásra, sétára, mert kullancsokkal nem csupán az erdőben, hanem parkban, kertben is találkozhatunk.

A megfelelő öltözék is adhat némi védelmet, ezért tűrjük be a kicsik pólóját a nadrágba, a nadrág szárát a zokniba, és adjunk rájuk világos ruhát, amin könnyebb észrevenni a kullancsot. Kánikulában, amikor minimális ruha van a gyermeken, fújjuk be a szabadon lévő testrészeket gyógyszertárban kapható kullancsriasztóval.

A kullancscsípés azért rejt magában veszélyeket, mert a kullancs által hordozott kórokozók betegséget okozhatnak. Nem kis betegségekről van szó, hiszen akár Lyme-kór, agyvelő-, gerincvelő gyulladás is előfordulhat.

Ha megtörtént a baj, a legfontosabb a kullancs gyors eltávolítása. Szintén gyógyszertárban kapható a kullancsszipesz, amellyel egy határozott mozdulattal kihúzhatjuk a kullancsot a bőrből. A csípés helyét érdemes lefertőtleníteni.