Gyönyörű lett az öcsödi asszonyok által készített szőnyeg! (fotó: mti)

A szomszédos Békés megyében, Békésszentandráson egy erdélyi házaspár honosította meg a szőnyegszövést valamikor az első világháború után. A kézi csomózású, úgynevezett perzsa típusú szőnyegek akkoriban nagyon népszerűek voltak, így az üzem országszerte gyorsan népszerű lett, egyre többen és többen dolgoztak benne. A világháború után az államosítások a szőnyegszövő üzemet sem kerülték el, ugyanakkor nem felszámolták, hanem tovább működtették.

A környező településekről, így a megyénkbéli Öcsödről is nagyon sok asszony dolgozott az üzemnek, mely fénykorát a nyolcvanas és a kilencvenes években élte, volt olyan időszak, amikor 800 asszony dolgozott a szentandrási gyárban. Öcsödön még kihelyezett egysége is volt a gyárnak, mely a mai napig működik, sőt, itt készülnek a cég legnagyobb szőnyegei.

Aztán a rendszerváltozás után megérkeztek az olcsóbb import szőnyegek, s a szövőnők döntő többsége elhagyta a pályát. Mára, a korábbinál lényegesen szűkebb keretek között, de még mindig működik a szövőüzem, nevükhöz fűződnek azok a csodás hatalmas méretű alkotások, melyek a magyar Parlament folyosóit díszítik. Az elmúlt hetekben a sajtó is hangos volt különleges 21 méter hosszú, több mint hét méter széles szőnyegüktől, melyet legutóbb szállítottak Öcsödről hazánk egyik legszebb épületébe.

Azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy mennyire hatalmas munka, milyen kitartó szorgalom áll amögött, hogy a csodás perzsa csomózású szőnyeg immár a Parlamentet díszíti. Ez a különleges szőnyeg nem csak az egyedi méretei miatt készült az öcsödi szövőműhelyben, hanem azért is, mert rendkívül strapabíró, s nem mellékesen csodálatosan szép. Ilyet pedig csak emberi kézzel tudnak előállítani.

Egy szövőnő ezzel a módszerrel egyetlen hónap alatt csak egy négyzetméternyi szőnyeget tud megszőni, már persze ha van mögötte jópár évtizednyi tapasztalat. Az öcsödi szövőnők már csak heten vannak, ők egyszerre dolgoztak fantasztikus kézügyességgel a különleges csomókon. Összesen 15 millió csomóból állt össze a fél tonnás szőnyeg, amit összehajtva vittek el végső helyére, a Parlament felsőházi társalgójába. Érdekesség, hogy a bő fél évszázaddal ezelőtt az a szőnyeg is Öcsödön készült, amit lecseréltek az újra.

Persze amikor egy cég olyan kiváló minőségben tud szőnyegeket gyártani, hogy azok a messze átlagon felüli használatban is ötven-hatvan évig használhatók, ott bizony számolni kell azzal is, hogy túl sok megrendelés sem lesz. Igaz, a békésszentandrási központú üzem aligha emiatt van nehéz helyzetben. Sokkal több ráncot rajzol a tulajdonosok homlokára az a tény, hogy az utolsó szövőgeneráció ül most ott az öcsödi szövőgép mellett. Ha ők befejezik, akkor kihalhat egy csodás hagyományokra visszatekintő szakma. S ez még akkor is rendkívül szomorú, ha most a Parlament felsőházi tárgyalójában jó fél évszázadig nem lesz szükség új szőnyegre.