Talán már minden szolnoki fújja, hogy ha szeptember elseje, akkor az a város napja. Talán még azt is, hogy éppen miért ez az ünnep ideje: százhetvenegy évvel ezelőtt ezen a napon gördült be Szolnokra – az országban  ide épült a második vasútvonal, az első Pestet Váccal összekötő sínpár után – a gőzös, ünnepi vendégekkel. Ahogy Szalay Ferenc polgármester fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján: ekkor született meg igazán Szolnok. A vasút ugyanis meghozta a fejlődés lehetőségét, amit a város jól ki is használt, kötődése a vasúti járműépítéshez, a vasúti világhoz mindmáig fontos.

A fontos eseményre, 1847. szeptember elsejére emlékezve a városközpont és a vasútállomás fontos helyszínei a tisztelgésnek. A vasútállomásra az évfordulón Budapestről érkezik majd egy olyan vonat, amire külön jegyet kell váltania azoknak, akik azon utaznának. Az indulás szeptember elsején reggel nyolc óra öt perckor lesz a Nyugati pályaudvarról, a szerelvényt a legendás 424-es gőzmozdonyok egyike vontatja majd. Az érkezők nyomban meg is nézhetik a vasúti almáriumot illetve az egykori étteremben vasúttörténeti kiállítás is fogadja őket. Innen a vonat a RepTárba gördül, ahol a kedvezményes belépővel vehetik számba a második születésnapját ünneplő különleges múzeum kínálatát.

Az ünneplés már csütörtökön este elkezdődik, akkor adják át az Agórában az arra érdemeseknek az Ezüst pelikán díjat és a város díszpolgára címet, amihez idén először a gazdaságban kiemelkedőt gróf Szapáry díjjal ismerik el. Pénteken, a Tiszai hajósok terén késő délután, fél ötkor a már XXIII. katonazenekari fesztivál résztvevőit hallgathatja a nagyérdemű. Kiállítás nyílik a szolnoki galériában és a katolikus iskolában.

Szombaton a városközpontot elfoglalja a civil kavalkád, a Béres szenior túra. A Pelikán parkolójában a mézesek várnak vevőt és érdeklődőt. A gyerekeknek, felnőtteknek egyformán izgalmas lesz a Kossuth úti katonai bemutató, ahol fegyverek, járművek, harcászati felszerelések kerülnek testközelbe. A Tiszai hajósok terén az első Pálóci torna lesz különleges élmény, hiszen középkori páncélzatban “véresen komolyan” vívnak meg egymással a meghívott résztvevők. A művésztelepen tartó ásatások lényegesen komolyabb településnek mutatják a középkori Szolnokot, mint amilyennek eleddig gondolták. Fontos család volt itt a Pálóciaké, rájuk emlékeznek a hadijátékkal. A Járműjavító nyílt napot tart ezen a napon, oda ingyenes buszok viszik a kíváncsiakat.

Különlegesség lesz a könyvszekér, amelyik egy valóságos szekér, de rajza könyvek találhatók majd, amik meg is vásárolhatók: a használtak 300, az újak 600 forintot érnek.

A rendezvénysorozat kezdeteként augusztus 26-án vasárnap Szent Hubertus misét tartanak a Belvárosi Nagytemplomban.

Augusztus 30-án, csütörtökön 18 órától tartják a zártkörű Szolnok Napi Díjátadó Ünnepséget az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Augusztus 31-én, pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak. A Tiszai hajósok terén 16.30 órakor kezdődik a XXIII. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál.

A Szolnoki Galériában CsabArt – Békéscsaba művészetének progresszív irányai és eredményei, míg a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban a Szolnoki Festők Szolnok Napján címmel nyílik kiállítás. Amatőr művészek mutatják be alkotásaikat a Szapáry úti TESZ közösségi házban. A Zounok Ispán szobornál 19 órakor tartja hangulatos és hagyományos mécsesúsztatását a Rotary Club Szolnok.

Szeptember 1-jén, szombaton a Tiszai hajósok terén, a Szapáry úton, a Kossuth Lajos úton és az Agóra előtti Hild téren kora reggeltől késő estig a Szolnok Napi Forgatag kínál családi programot. A Béres Senior Túra után a Szapáry úton a Szolgáltató Város projekt partnerei mutatkoznak be, és a Civil Kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják a látogatókat.

A XIV. Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó mellett a Pelikán parkolóban mutatkozik be a Forrás-projekt keretén belül szervezett Adhat-OK programsorozata: régi idők játszótere, gyermekfoglalkoztató, az önkéntesség népszerűsítése, illetve a partnerek és pártfogolt szervezetek, közösségek.

Az Agórában 11 órakor nyitják meg a Jászkun Fotóklub fotókiállítását „SZÍNE-JAVA” címmel.

Új helyszínnel bővül a belvárosi programok sora. A Kossuth Lajos úton az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az alakulatnál rendszeresített kézifegyvereket, mesterlövész fegyvereket, géppuskákat, harcászati felszereléseket és gépjárműveket mutatja be.

A Tiszai hajósok terén 10 órától hagyományteremtő céllal rendezik meg az I. Pálóci tornát.

Zajlik a feltárás a Zagyva tiszai torkolatánál található várszigeten. A föld alól előkerülő leletek és a síremlékrészlet alapján bizton állíthatjuk, hogy a középkori Szolnok egy sokkal jelentősebb város volt, mint ahogy azt eddig képzeltük. Talán nem túlzás már most a Pálóciak évszázados fészkének nevezni Szolnokot. Ezért a Pálóci család tiszteletére rendezzük meg a buhurt sportot felelevenítő I. Pálóci Tornát. A full contact páncélos vívás a lovagi tornák hangulatát és a középkor fegyverzetét ötvözi a modern küzdősportok keménységével és szabályozottságával. Látványos küzdelmek, garantált izgalom vár a nézőkre.

A MÁV Nosztalgia Kft. Budapest-Nyugati pályaudvarról különvonatot indít Szolnokra. A gyönyörű és patinás nosztalgia kocsikból álló szerelvényt a 424.247-es gőzös húzza, amely a Szolnok vasútállomás megálló után gördül a RepTár múzeum kapujához, az egykori Ó-Szolnok vasútállomásra, ahol a látogatók a nap folyamán megcsodálhatják a kocsikat, valamint a mozdonyt is.

Program:

– 10.00 A gőzvontatású Nosztalgia vonat köszöntése az 1. vágánynál az MH Légierő Zenekar Szolnok és a MÁV-Kodály Vegyeskar közreműködésével, majd a 2017-ben felállított „170 éves a Pest–Szolnok vasútvonal” emléktábla megkoszorúzása
– 10.00 és 20.00 óra között díjmentesen tekinthető meg a Szolnoki Vasúti Almárium „Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói” című tematikus időszaki vasúttörténeti kiállítása a vasútállomás emeletén, az egykori Utasellátó étteremben.

Szeptember 1-jén ünnepli második születésnapját a RepTár. Az interaktív múzeum ebből az alkalomból kedvezményes, egységesen 1.000 Ft-os belépőjeggyel várja látogatóit. Ezen a napon olyan repülőgépeket, helikoptereket is kipróbálhatnak a vendégek, amelyekbe egyébként nem lehet beülni.

Idén is nyílt napot tart a Járműjavító, ahová az Agóra melletti buszmegállóból ingyenes buszjáratok indulnak 10.30, 12.30 és 14.30-kor. A nosztalgia különvonat a Járműjavítóba is begördül majd várhatóan a délután folyamán.

Az Agóra téren mutatkoznak be az Aba-Novák Agóra szakkörei, klubjai, képzései. Egész napos kézműves foglalkoztatóval, bábjátékkal, gyermekprogramokkal és parkvasúttal várják kicsiket és nagyokat. 15 órától kóstolhatjuk Szolnok város 943 szeletes tortáját. Az Agóra térről indul a városnéző kisvonat.

15 órától a Hild téren sportbemutatók váltják egymást. Bemutatkozik és nyílt órát tart: a Fight Club Szolnok (thai box), Papp Orsolya ugrókötéllel, a Pelikán Sportegyesület (Fit-Kid szakosztály), Péntek Éva jógaoktató és ayurvédikus jógaterapeuta, a Szoldance TSE, a szolnoki Wing Tsun Kung-Fu Iskola, és a Magyar Ergométer Szövetség ergométeres evezéssel. Az Agórában véradást szerveznek.

16 órakor Áldás és átok a víz – vizeink a 18-19. században címmel nyílik kiállítás az Agóra Kamaratermében. A tárlat összeállítója a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, közreműködője a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára.

A Tisza mozi kávézóban tekinthető meg a 25 éves NKA Somló Tamás fotógyűjteménye.

Ingyenes vetítéseket tart a Tisza mozi a Múzsák terén:

16.00 Macskafogó magyar-kanadai-NSZK animációs film
18.00 A miniszter félrelép magyar vígjáték
20.00 István, a király magyar zenés film

Agóra nagyszínpadi programok a Hild téren:

– Szeretem Szolnokot pályázat eredményhirdetése
– Bemutatkoznak a 2018-as Kiugró tehetségei
– Az idei év különlegessége a 17 órakor az Agóra közben megrendezendő Könyvszekér avatás. A kezdeményezés lényege, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért: a használt könyvek 300 forintba, míg az újak 600 forintba kerülnek majd.
– Totally Spies és Szimpátia Együttes koncert
– retro buli és The Beatles feldolgozások a Musicum Együttessel
– utcabál a Smart Zenekarral

Az Agóra földszintjén Pingpong Night a sportkedvelőknek.

Városunk napját szeptember 2-án, vasárnap 17 órakor Bertalan Imréné, egykori igazgató emléktáblájának avatása zárja a Szegő Gábor Általános Iskolában. Szintén az intézmény ad otthont a 18 órától kezdődő városi tanévnyitó ünnepségnek.