Idén is kérhető a hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni HPV-védőoltás – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

A térítésmentes védőoltást az iskolaoltási program keretében az általános iskola 7. évfolyamát végző, 12. életévüket betöltött lányok kaphatják meg, a szülői beleegyező nyilatkozatokat szeptember 12-ig kell az iskoláknak visszajuttatni.

A védettség eléréséhez féléves különbséggel két oltásra van szükség, ezeket a 7. évfolyamra járó lányok a tanévben ősszel és tavasszal kapják meg.

Az iskolai oltáskampányban használt vakcina a jelenleg elérhető legtöbb HPV-típust tartalmazó oltóanyag, a humán papillomavírus kilenc típusa ellen alakít ki védettséget.

Kitértek arra, hogy az oltás éveken keresztül jelentős védelmet nyújt a lányok számára a fertőzés következtében kialakuló méhnyakrák ellen, ugyanakkor felhívták a figyelmet az oltás melletti rendszeres nőgyógyászati szűrés fontosságára is.

A hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben vezették be a humán papillomavírus elleni védőoltást az iskolákban, mégpedig egy több évig tartó sikeres szolnoki program tapasztalataival. Ugyanis a Tisza-parti megyeszékhely önkormányzata már tíz évvel ezelőtt is ingyenesen biztosította a városban élő 13 éves lányoknak a védőoltást. A lánygyereket nevelő szolnoki családok rendkívül magas számban, több mint kilencven százalékban éltek is a lehetőséggel.

– Már a kezdetektől javasoltuk, hogy legyen belőle országos program – mondta Szalay Ferenc polgármester. – A Fidesz-kormányzat aztán meg is hozta a szükséges döntéseket, s végül 2014 óta immár állami program lett a védőoltásból.