Nemrég még minden lehetséges kupát megnyert a szolnoki vízilabdacsapat, a legutóbbi szezon nem sikerült ilyen jól. „Csak” egy Magyar kupára futotta…Edzőváltás történt, a korábbi sikerekben részes Cseh Sándor helyét Zivko Gocicnak adták. A magyar válogatott éppen a Világliga  megnyerésén dolgozott keményen, köztük a szolnoki csapat erősségei és új igazolásai is, amikor leültünk beszélgetni. (Azóta megnyerte a válogatottak seregszemléjét a magyar pólócsapat!)

Gocic (balról) “személyre szab”

– Megtiszteltetés egy ilyen nagy múltú és remélem fényes jövőjű gárda edzőjének lenni – mondja az uszodában az edzés végeztével a harminchat éves olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, szerb származású férfi, Zivko Gocic.

Nincs szükség tolmácsra, Zsile igen jól beszél magyarul.

Nem rossz a partról nézni mindent, hiszen a múlt szezonban még a vízben adta és kapta a pofonokat, lőtte a gólokat?

– Más. Fölkértek, átgondoltam és én vállaltam ezt a munkát. Most át kell adnom mindazt, amit a vízilabdából megtanultam. Ez nemcsak a játékelemekre vonatkozik, hanem a szellemiségre, mindarra, amit a csapatról és játékról hasznosnak, fontosnak gondolok.

– Lesz valami vadonat új, váratlan húzás a játékban?

– Nem és igen. Mindig, minden meccsen szükség van valamire, amivel a másik fölé nőhet az én csapatom. Minden meccsre készülök és készülünk.

– Egészen fiatal, aztán huszonévesek és végül a harminc fölötti extraklasszisok együtt. Nem nehéz összerázni őket?

– Szerintem éppen jó így, impulzusokat adnak át egymásnak. A legfiatalabb játékosunk Szeghalmi Zsombor még csak tizenhat éves, de elképesztően sokra viheti. Nekem és nekünk az a dolgunk, hogy vigyázzunk rá, hogy töretlen legyen a fejlődése. A korfa csúcsán a kiváló center, Kis Gábor, a maga harminchat évével, de akár egy föltörekvő ifjú titán: ha játszik, akkor bajban az ellenfél. A derékhad a huszonéveseké: Zalánki, Bátori, Fülöp, Jansik, Szatmári és a hazatért szolnoki Teleki.

– Nagy Viktor a kapuban világklasszis, de most Kardos védett a világligás meccseken.

– Mindenki örülhetne, ha Viktor ott védene, de nálunk véd és ez fontos. Kardos nagy tehetség, Viktorral együtt jól helyettesítették eddig is egymást.

– Nehéz szezon lesz?

– Nehéz és hosszú, tele a bajnokságon kívül is fontos meccsekkel. Úgy tűnik, hogy több jó csapat állt össze a megszokott négy mellé, hogy akár Miskolcot említsem. A Fradi jó erős, ahogy az Eger is. Kell ez, ettől lesz izgalmasabb a bajnokság is.

– Van célkitűzés, helyezés, amit föltétlenül el kell érnie a csapatnak?

– Van is, nincs is. Azt gondolom és joggal, hogy bárhol is indulunk, ott a négy közé jutás elvárható, hiszen minden feltétel adott hozzá. Persze össze is kell érnünk, ami nem megy napok vagy hetek alatt, viszont az a dolgom, hogy mindenkiből kihozzam a legjobbat. Lehet, hogy az első közös évünk, amikor már nem csapattárs, hanem edző vagyok, kicsit nehezebb lesz, de ez Szolnok csapata és a sikert akarjuk. Jöjjenek és szurkoljanak nekünk, ahogy eddig is, az mindig is sokat segített.

 

hz