Az egykoron ruhaipari szakiskola néven ismert, mára hosszú nevűvé változott, de ugyancsak szakembereket oktató intézményben tényleg falra másznak kicsik és nagyok. Nem is tegnap óta, van annak már vagy huszonhat esztendeje, hogy az első mászófalat kialakították a tornateremben. Azóta bővült a fal és nehezedett rajta a mászás, hiszen már nem csupán függőlegesen, hanem vízszintesen is lehet kapaszkodni néhány métert. Azaz nem csupán falra másznak, hanem olykor a plafonon vannak – a sport kedvéért. Az ötlet kipattant: mászófal kell. Kaptak is támogatást az első lépésekhez, aztán már kicsit nehezebben folytatódott a munka, amihez a város forintokat is adott. Mára óvodástól a hatvanöt évesig járnak ide, hogy szó szerint falra mászhassanak.

Pénteken délután egy újabb, a kicsiknek készült mászófalat adtak át, hogy már az apróságok is bátrabban tanulhassanak fogásokat ebből a komoly ügyességet és erőt igénylő sportágból. Minderre az iskolai diáksport egyesület hegymászó és turisztikai szakosztálya és a testnevelők ügyelnek, szakemberek oktatják a fogásokat, tudnivalókat.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere már az első, komolyabb falavatón – 1992-ben – is itt volt, a gyarapodást és az elért sikereket örömmel konstatálta. Mint mondta, a mászás fára, kötélre szinte eredendő mozgásformája minden gyereknek, ám ahogy növekszenek, a testi erőfeszítések, az aktív mozgás háttérbe kerül. Ennek okán meglehetősen szerényen sportolnak, ami az utánpótláson meg is látszik. Remény, hogy a mindennapos testnevelés, ami valójában Szolnokról indult országhódító útjára, javít majd ezen a helyzeten.