Volt már jégpálya Szolnokon, olykor a Holt-Tisza jegén, máskor egy áruház parkolóját öntötték föl vízzel, ha elég hidegnek mutatkozott az idő, de ez most más. Nagyon más!

A felső-szandai réten, az önkiszolgáló autómosó mögött hatalmas sátor verődött föl hetekkel ezelőtt, alatta hizlalták a jeget géppel. Ez azt jelenti, hogy míg a korábbi telek hidegei megenyhültek is, de az a jég ott, a sátor alatt jó időben is kitart. Ahogy most is, hiszen odakint húsz fok körülire melegedett a levegő, odabent, a sátor alatt pedig döngtek a palánkok a nekik lőtt pakkok miatt. Korizók és jégkorongozók mutatták meg magukat a nagyközönségnek, amolyan meccs is volt, hiszen a nemrég alakult Szolnok Orcas jégkorongcsapat is bemutatkozott.

A dolog lényege: öt szolnoki vállalkozás úgy döntött, hogy megcsinálják ezt a jégpályát, kockáztatva cégük pénzét is. Nem untatom az olvasót a hosszadalmas, ám diadalmas úttal: az eredmény megtekinthető (és használatba vehető) az említett helyszínen. A sport fontos a városnak, különösen a fiatalok sportolása, hiszen ők a jövendő nemzedéke, egészségükhöz elengedhetetlen a sport, az aktív sport – mondta Szalay Ferenc, aki ott volt a megnyitón. Azt is mondta, hogy jelenleg a város ötmillió forinttal járul hozzá a sátor üzemeltetéséhez, a jégpálya költségeihez és erősen szurkol a sikerért.

Úgy fest, hogy a megyeszékhelyen ismét föltámad ez a népszerű és rendkívül gyors sportág. A jégkoron szakági szövetsége is úgy látja, hogy van esély, ezért is támogatták a vállalkozást. A Szolnok Orcas egyelőre azt a célt tűzte ki, hogy egy-két éven belül talán nagyobb múltú csapatokban is szerepelhetnek majd a náluk nevelkedett fiatalok.

A jégkorongcsapatok (kicsik és nagyok) már egy ideje koptathatják a jeget, de még most alakul ki a használat rendje. Mindenképpen számítanak az iskolásokra, akiket szakavatott edzők fogadnak és akik nagyon komoly rendet tartanak majd a síkos pályán. A gyerekek korizását a város azzal segíti (teszi ingyenessé), hogy úgynevezett jégidőt vásárol a Szolnoki Jégsport Kft-től, a klubot és a jégpályát üzemeltető cégtől, amit a diákoknak ad.

A tervek szerint legalább öt hónapon át fogad sportolót, korcsolyázni vágyót a nagy sátor. Érdemes előre telefonon helyet foglalni, mert már a nyitás napján is erős volt zsúfoltság.