Azt persze már régen tudjuk, hogy elhízva, csekély napi mozgással aligha marad valaki egészséges. Miután azonban megannyi fölvilágosító kampány is csak szerény javulást hoz a magas vérnyomáshoz köthető halálozási statisztikákban, az orvostudomány gőzerővel keresi az új és a már meglévő gyógyító módszerek frissítését, korszerűsítését.

A Magyar Hypertonia Társaság szolnoki  “részlege” a Szívügyünk Szolnok Alapítvány már húsz esztendeje szervezi a tudományos tanácskozásokat a szív- és érrendszeri betegségek illetve azok gyógyításának legújabb fejleményeit közreadandó. Ez idő alatt az adományozók legalább százmillió forintnyi gyűjtést regisztrálhatnak, amiből például a Hetényi kórház szívcentruma kaphatott fontos eszközöket.

A fent említett betegségek mondhatni előszobája a hypertonia, azaz a magas vérnyomás, amit rendszeres szűrővizsgálattal (ebből több ingyenes is van évente Szolnokon)korán fölfedezhetnek és megelőzhetik a bajt. Ez a mostani tudományos tanácskozás is a gyógyítással és a megelőzéssel foglalkozik, amin háziorvosok mellett szakasszisztensek és klinikai orvosok is részt vesznek.Szalay Ferenc polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a nagyon fontos és korszerű, eredményes gyógyítómunka segítése mellett a megelőzésben tud a város részt venni. Ilyen az iskolák mindennapos testnevelése, ami remélhetőleg igény marad felnőtt korban is. “Csak egészséges ember tud teljes értékű munkát végezni, ez a dolog praktikus oldala, de egyáltalán nem mindegy, hogy egy magyar polgár milyen megélhető életkor elé néz, ez pedig a lélektani” – mondta Szalay Ferenc, aki maga is sokat vár a jövő év végére elkészülő, Szolnokot a fővárossal négy sávon összekötő 4-es úttól, elsősorban a gazdasági fejlődés terén. “Ha pedig erősödik a térség gazdasági ereje, az több adót jelent, amiből így nyilvánvalóan még több fordítható az egészségügyi fejlesztésekre” – rajzolt jövőképet a szakemberek elé.

A szakmai tanácskozás holnap, azaz vasárnap folytatódik.