Befejeződött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében elnyert 1,2 milliárd forint európai uniós támogatásból – közölte a megyei kormányhivatal az MTI-vel.

A közlemény szerint a projekt öt települést érintett: Szolnokot négy, Jászberényt és Törökszentmiklóst kettő-kettő, Tiszafüredet és Kunszentmártont egy-egy ingatlannal.

A beruházás a környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését segíti elő, ezáltal a kormányhivatal üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek majd – írták.

A pályázatban szereplő tíz épület esetében egyebek mellett hőszigetelték a teljes homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat. Emellett felújították a padlásfödémeket, hőszigetelték a tetőtereket, korszerűsítették az ingatlanok fűtését és az elektromos hálózatot, továbbá az épületekre csaknem nyolcszáz napelemet helyeztek el – szerepel a közleményben.

A tájékoztatás szerint a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 1100 milliárd forintot biztosít a KEHOP különböző fejlesztésekre. Ebből a keretből 20 milliárd forintot fordíthatnak a kormányhivatalok összesen 237 épület energiahatékonyságát szolgáló felújítására.