Boszorkánykonyha, robotépítés, egészséges táplálkozás. Rendhagyó tehetségversenyt hirdet az MCC Fiatal Tehetség Programja. De mitől is olyan különleges ez a megmérettetés? Mi vár a bátor jelentkezőkre?

Negyedikes diákok jelentkezését várja a Fiatal Tehetség Program egy különleges csapatversenyre, amely kimozdítja a komfortzónájukból és kreatív problémamegoldásra sarkallja a résztvevőket. Ám miről is van szó? Mit is érdemes tudni a szervezőkről, az egész FIT Programról?

A Mathias Corvinus Collegium képzésrendszerének legelső lépcsőfokát a Fiatal Tehetség Program jelenti, amely felső tagozatos diákoknak kínál tehetséggondozó kurzusokat. Ezek közös jellemzője, hogy az iskolai oktatásban kevéssé hangsúlyosan megjelenő, ám a mindennapi életünkhöz sok szállal kötődő területekkel ismerteti meg a diákokat: ilyen a pénzügyi vagy a környezeti tudatosság, a médiaismeretek, vagy a művészet és matematika kapcsolatát bemutató kurzus. A FIT Program fővédnöke Kádár Annamária, a magyar mesepszichológia úttörő alakja; a képzés szakmaiságát pedig külön pszichológusi team biztosítja.

A tehetségprogram tavaly indította útjára a negyedikes diákokat megszólító csapatversenyét, a FIT Kalandot. Az elmúlt évben 120 csapat, azaz 360 diák vett részt a megmérettetésen, amelyre idén még több vállalkozó kedvű negyedikest várnak. A háromfős csapatok és felnőtt mentoruk a verseny online felületén jelentkezhetnek december 14-ig. Az első, online fordulóban öt területről választhatnak egy projektet, amelynek elkészítését követően dokumentálniuk kell a verseny zárt rendszerében.

A területek a FIT Programban is megjelenő kurzusokkal vágnak egybe, és mind aktuális témákat dolgoznak fel. A diákok így a természettudományos kísérletek, az egészségtudatosság, a környezeti tudatosság, a pénzügyi ismeretek és a robotika világában készíthetik el pályamunkájukat, amely alapján a második, személyes regionális fordulóba juthatnak. A pontos feladatok nem árulják el a szervezők, de azt ígérik, hogy meg fogják tornáztatni a diákok képzelőerejét, és bizony összehangolt, közös munka szükséges a teljesítésükhöz. Az országos döntőt tavasszal rendezik, ahol a Kádár Annamária vezette szakmai zsűri előtt prezentálhatják pályaműveiket a csapatok. A második, regionális fordulóba és a döntőbe jutókra értékes nyeremények várnak, illetve ezen felül a legjobb csapat tagjai felvételt nyernek a FIT Programba, amit egy 10 főre szóló játszóházi buli keretén belül ünnepelhetnek meg. A diákok különböző nyereményei mellett (műszaki eszközök, könyvek, fejlesztő játékok) a verseny különlegessége, hogy a felkészítő pedagógust/szülőt is jutalmazzák (tavaly például egy wellness-hétvégén vehettek részt).

A szolnoki regionális döntőre, ahogy tavaly már, úgy idén is érkeztek tárgynyeremény-felajánlások, például Szalay Ferenc polgármester úrtól szolnoki Csipkecsokoládé a felnőtt segítőknek, a gyerekeknek mesekönyv, de a jutalmak között található görög étterembe szóló vacsorameghívás, illetve belépő Szolnok egyetlen tudatos játszóházába. Senki sem távozik üres kézzel, de az esetleges további nyeremények felajánlását szívesen fogadja a szolnoki központ helyi cégektől, nagyvállalatoktól.

A projektfeladatokat a tehetségprogram oktatói állítják össze és javítják majd. Változás az előző évhez képest, hogy a beküldött pályamunkák előadásáért is kapnak pontot a csapatok, tehát a döntőbe jutás az utolsó pillanatig izgalmas perceket ígér. A tavalyi Szandaszőlősi Általános Iskola csapata után (akinek a csapattagjai azóta az MCC FIT Program tagjai) lássuk idén ki lesz Szolnok legtehetségesebb FIT KALAND csapata!

További információ:
Bernáth Orsolya
szolnoki régióvezető
+36 30 726 6710